Kezdők húsvétja

Ez az első húsvétod, mikor egyedül kell helytállnod? Nem akarod a konyhádban várni az ünnepet, de szereted a húsvéti ízeket? Egyik sem gond, megmutatjuk, hogyan csináld!

A legtöbb ember úgy kerül a konyhába, hogy megéhezik. A hűtő üres, nincs anyu, aki telepakolja. Egyetem, házasság, külföldi ösztöndíj, vagy csak az első önálló albérlet, és egy hét után mindenki ráébred, hogy sajtos tésztán és rántottán nem lehet élni. Sokan vannak persze, akik már akkor is főztek, mikor még nem éltek önálló háztartásban - ők szerencsésebben startolnak. Bárhogy legyen is, kezdő szakácsoknak az ünnep mindig kihívás, mert egyrészt szeretnének valami különlegeset készíteni, másrészt mert a menü és a felhasználható alapanyagok száma nagyjából adva van. A húsvéti menü hosszas készítése pedig nem csak annak adhat okot aggodalomra, akinek kevés a rutinja, de annak is, aki a jó időt kihasználva inkább a szabadban töltené az ünnepet, rendbe hozná a nyaralót, vagy éppen külföldön él, és a főzőfülkéjében nincs lehetősége lakomákat készíteni. Nehezített pályán vagy idő szűkében pedig nem is annyira egyszerű kalácsot keleszteni, sonkát főzni, tojást töltögetni. De van megoldás!

Gyorsan egy kalácsot!

Gyors hamis kalács recept

Nem talált, nem a boltba megyünk érte. Bár a húsvéti kalácskészítés már majdnem művészet számba megy, és ha nem hajt a tatár, igazi élvezet, kétség kívül rendkívül időigényes, és nem lehet csak úgy összedobni, mert a tökéletes kalácsnak szabályai vannak. Ha van időnk, és nem ez az első kalácsunk, süssünk többet, készítsünk a szomszédnak, barátoknak, cifrázzuk aszalt gyümölccsel, benne sült sonkával, amivel csak kedvünk tartja - ha nincs, akkor viszont egyszerűsítsük, mert húsvétkor ennek is az asztalon van a helye! Végül is hol van az megírva, hogy a húsvéti kalács egy recept szerint készüljön? Ha van kedvenc kelt tésztánk, ami már bevált, gyors, és a hétköznapokban is helyt áll, csaljunk egy kicsit, és fonjuk meg kalácsnak! Mindegy, hogy eredetileg kakaós csiga, aranygaluska, vagy egy gyors briós volt - szépen átalakítva, megfonva az ünnepi reggeli dísze lesz akkor is, ha kezdők vagyunk!

A sonka szerelmesei...

Göngyölt sonka recept

Nehezen viselnénk, ha a húsvét reggel nem lenne sonka az asztalon, a sonkafőzés meg ugye nem kis művelet. Tény, hogy elvan magában, míg fő, de mégiscsak órákig tart, és akárcsak a kalácsnak, ennek is megvannak a maga szabályai. Ha idén nincs lehetőségünk sonkát főzni, vagy csak túl macerásnak tartjuk, semmi baj! A tradicionális magyar húsvéti reggeli eredetileg amúgy is a sózott, füstölt parasztsonka volt - váltsunk át erre! Nem igényel főzést, csak egy éles kést, ráadásul kisebb adagot is vehetünk belőle, ha nem szándékozunk sok embert vendégül látni. Figyeljük azonban a minőségre, ne vegyünk gyorspácolt, nagyüzemi vackokat! A jó parasztsonkának füstös illata van, színe sötét, ha benyomjuk, akkor 1-2 másodperc után visszaáll az eredeti formája, nem csöpög, és nincs fóliában. Ha mégsem szeretnénk parasztsonkát venni, akkor keressünk jobb minőségű pulykamell sonkát, töltsük meg valamilyen egyszerű tormás krémmel, díszítsük friss zöldségekkel, és már mehet is az asztalra!

Tojás az kell!

Újhagymás tojáspástétom recept

Ha nem értünk a flancosabb kaszinótojáshoz, de a többit unalmasnak találjuk, akkor is kerüljön tojás az asztalra! A kaszinótojás tulajdonképpen csak egy majonézes, díszített főtt tojás, aminek az ízét akkor is élvezhetjük, ha nem akarunk töltögetni. Bármilyen tojássaláta vagy tojáskrém illik a kalácshoz és a sonkához is - az ízesítést pedig mi döntjük el. Mehet bele majonéz, torma, tejszín, snidling, újhagyma, medvehagyma vagy spenót, csak egy pár kavarintás, és a tojást is letudtuk.

Még bárányt is...

Báránygombócok barackpálinkás mártásban recept

Sokaknak húsvétkor megszokott étele, és bár a hagyományos báránysült igényel némi gyakorlatot és szakértelmet, nem beszélve a konyhai felszerelésről, nem kell rögtön egy öt csillagos éttermi receptekkel indítanunk. Fasírtot mindenki tud készíteni, és ha abban jók vagyunk, a bárány is menni fog - csak ezúttal nem a megszokott húsokból és fűszerekből, hanem darált bárányhúsból. Ügyeljünk rá, hogy megfelelő fűszereket használjunk, friss rozmaringot, mentát - ezek különösen jól illenek a bárányhúshoz. Köretként pedig bármit tálalhatunk, ami friss és szezonális - párolt spenót, roston spárga, de egy keleti jellegű rizs is tökéletes lesz mellé. Ugye, hogy nem is olyan nehéz?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.