Kevesebb zsír, gyorsabb fogyás!

Számtalan módon csökkenthetjük az elfogyasztott ételek energiatartalmát! Például, ha csínján bánunk a zsiradékokkal!

Még mielőtt megijednének a kedves olvasók, ez a cikk nem arról fog szólni, hogy ne fogyasszunk zsírt. A zsírokra egyértelműen szüksége van a szervezetünknek, a zsírokat alkotó egyes zsírsavak élettani hatása kedvezőbb, másoké kevésbé az. Tény viszont, hogy egy gramm zsír 9,3 kcal, azaz a magas zsírtartalmú ételek magas energiatartalommal is párosulnak. Egy testsúlycsökkentő étrendben pedig a megfelelő, a felhasználásnál alacsonyabb energiabevitel az egyik fő pillér.

Ételeink zsírtartalmát csökkenthetjük a megfelelő alapanyag-választással. A húsok közül preferáljuk az alacsonyabb zsírtartalmú fajtákat, például csirke-, pulykamell, sertéskaraj, -comb, vagy azokat, ahol a hús zsíros része jól elkülöníthető a sovány részektől és ezt természetesen felhasználás előtt távolítsuk is el. Az ételek készítésekor használjunk kevesebb zsiradékot, nem kell egy centi olajat önteni a serpenyőbe, ha két szelet húst sütünk. Próbáljuk ki, hogy az edény alját éppen csak kenjük meg kevés olajjal, vagy sütőzacskóban, teflonserpenyőben, zsiradék nélkül is elkészíthetjük húsételeinket.

Leveseink, főzelékeink sűrítéséhez, ízesítéséhez tejszín és magas zsírtartalmú tejföl helyett használhatunk görög joghurtot, ami gyakorlatilag ugyanolyan krémes állagú, mint a tejföl, de zsírtartalma még a sovány tejfölnél is alacsonyabb. A natúr joghurt felhasználásával tovább csökkenthetjük ételeink energiatartalmát.

Felvágottak, húskészítmények, sajtok közül válasszuk az alacsony zsírtartalmúakat, szendvicseinket kenjük vékonyan, de akár el is hagyhatjuk a kenőzsiradékot. Érdemes kipróbálni, a szendvicsek élvezeti értékén szerintem érdemben nem ront, ha nincs bennük vaj vagy margarin.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?