A közelgő szilveszterre tekintettel 22-féle virslit vizsgált meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. A vizsgálat során két termék összetétele eltért a csomagoláson olvasható tájékoztatástól.
Az ITM közleménye szerint az ellenőrzés a fehérje-, a zsír-, a nedvesség-, a sótartalmat, valamint a szójamentességet vizsgálta. A kétfajta, nem megfelelőnek bizonyult virsli közül:
- az egyik zsírtartalma meghaladta, fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket,
- a másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje, amely azonban sem az összetevők felsorolásában, sem figyelmeztetés formájában nem szerepelt a csomagoláson. A szója allergén összetevő, ezért feltüntetése kötelező.
A tájékoztatással kapcsolatos hiányosságok megtévesztő gyakorlatnak minősülnek, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indított, a gyártókat a valósághoz hű címkék elhelyezésére kötelezi.
A vizsgált termékek adatainak összesítése a fogyasztóvédelmi honlapon elérhető.
Ezeket olvastad már?
Top 10 FŐZELÉK a 2010-es évekből - ezeket imádtátok az...
Nincs magyar konyha főzelék nélkül - nagyon úgy néz ki, hogy ti is a klasszikus verziókat szeretitek a legjobban. Az elmúlt 10 év legnépszerűbb főzelékreceptjei.
NosaltyTop 10 csodás SALÁTA 2019-ből - ezek nélkül a salik...
Majonézes, ecetes, klasszikus vagy különleges - ezeket a salátákat szerettétek a legjobban 2019-ben.
NosaltyVéget ért a Gasztroangyal - kedvenc pillanataink Borbás Marcsitól
Borbás Marcsi népszerű műsora jövőre pihenni megy. Mutatjuk, mik voltak a kedvenc pillanataink, receptjeink a Gasztroangyalból.
Nosalty9 gluténmentes PISKÓTATEKERCS - különleges desszertek a szilveszteri bulira
Egyszerű, és mégis mutatós desszertek az év zárásához - nem csak gluténérzékeny vendégeid fogják ezeket imádni.
Nosaltyvia ITM