Készíts fagyit öt perc alatt!

A fagylaltok világa igen sokszínű. Miközben végigkalauzolunk benneteket ezen a szorbék, jégkrémek és gelatók által alkotott területen, egy gyors otthoni receptet is mutatunk.

Történt egyszer, hogy gondoltam, készítek egy parfét, vagy olaszul semifreddót, ami szó szerint félig fagyottat jelent. Ez azért fontos, mert ezek a fagyott, jelen esetben félig fagyott desszertek igazán így élvezhetők, a krémességük így jön át. Kellett volna hozzá tojássárgája, ami jogos, hiszen attól lesz igazán krémes, de ettől aztán az egész olyan hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnt, hogy inkább továbbgondolkoztam és eszembe jutott édesanyám parféreceptje, ami szimplán csak tejszínhabból és valamilyen gyümölcsből állt. Olykor karamellest is csinált, amihez karamellizálta a cukort, felöntötte a tejszínnel, aztán addig keverte, míg a karamell felolvadt, majd ezt a karamelles tejszínt verte habbá és fagyasztotta meg.

Ez a málnaparfé az ő eredetije alapján készült, és tehettem volna jégkrémformába is, hogy egyenként lehessen fogyasztani. Ez a parfé is hasonlóan krémes, ha kicsit már megolvadt, de sokkal gyorsabb, mint az igazi semifreddo.

Erről aztán eszembe jutott, hogy tulajdonképpen mennyiféleképpen lehet fagylaltot készíteni: a már említett semifreddo, ami gyakorlatilag egy főzött fagyi, csak nem fagylaltgépben elkészítve, és inkább tejszínnel, mint tejjel. Akkor ott a bizonyos fagyi, aminek a lényege, hogy levegősebb, mert keverve fagy, ezért jobban kenhető, adagolható. Valahol itt találjuk a gelatót, az olasz fagyit is, amely alacsonyabb zsírtartalmú, és kevesebb levegőt is tartalmaz, mert lassabban keverik. A szorbé nem tartalmaz hozzáadott zsiradékot, vagyis tejterméket, vizes alapú, és szintén keverve fagyasztják. Kistestvére a granita, amelyet nem kevernek fagyasztás közben, ezért a jégkristályok összetapadnak, nem sima, kenhető, hanem a tetejét lekapargatva, kis forgácsokat nyerve fogyasztják. A keverés nélküli fagyifélék fajtájába soroljuk még a jégkrémeket, amelyek lehetnek tejes vagy vizes alapúak is, például ízHUSZÁR bodzás popsicle-je is.

Az 5 perces málnaparfé receptjéért kattints ide!

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...