Kerti munkák baleset nélkül

Sokszor nem is gondolnánk, hogy egy egyszerűbb kerti tevékenység elvégzése, illetve a díszkert önmagában mennyi veszélyt rejthet.

A kerti munkák előtt gondoljuk végig, milyen kockázatokkal kell számolnunk, és ha gyermekeink is aktív életet élnek a kertben, további biztonsági szempontokat is át kell rágnunk.

Kisebb-nagyobb fizikai sérülések elkerülése

A legtöbb sérülést apró vágások jelentik, amiket metszőollók, sövényvágók, fűnyírók és törött cserepek okoznak. Ne vágjuk meg magunkat! Vegyünk fel vastag védőkesztyűt, és teljes testet fedő ruházatot, hogy megelőzzük a kisebb sérüléseket! A hosszan gyógyuló balesetek többségét a fűnyírók okozzák. Csak árammentesített állapotban tisztítsuk, és minden szezon előtt ellenőrizzük, hogy nem sérült-e a kábel (utóbbit a hosszabbítóknál és egyéb árammal működő kerti gépeknél is vizsgáljuk meg). Esős időben sose használjunk árammal működő kerti eszközt! Ízületi problémák megelőzése érdekében a gyomlálást térdeplőpárnán végezzük, és a nehéz dolgokat térdből emeljük!

Munka a magasban

Magas fák metszésénél fára mászás helyett inkább álljunk létrára, vagy szerezzünk be teleszkópos ágvágót. A létra állapotát még használat előtt ellenőrizzük, és kérjünk meg valakit, hogy munka közbeni egyensúlyunk megőrzéséhez két kézzel tartsa meg.

A víz veszélyei

Otthonunk kültéri részének legszebb dísze vagy pihenési időtöltése a kerti tó vagy medence, de fontos szem előtt tartanunk a veszélyeket. Ha nagyobb kerti tavunkat szoktuk mederben állva tisztítani, óvatosan lépdeljünk benne, nehogy elcsússzunk, mert így még a legsekélyebb víz is végzetes lehet!

Mélyen a föld alatt, és magasan fölötte

Meglepőnek hathat, de sokan nem gondolnak a föld alatt futó gázvezetékre, és a magasban levő, oszlopokra szerelt áramvezetékekre. Nagyobb kertrendezést igénylő földmunkáknál feltétlenül mérjük fel, hogy merre futnak a föld alatti csőrendszerek, mert könnyen katasztrófa lehet egy vezeték véletlen átvágásakor! Az oszlopokon lévő szabadvezetékek mellett sose telepítsünk magasra növő fát! Egyrészt az áramszolgáltató kötelezhet minket kivágására, másrészt metszése különösen nagy veszéllyel járhat. Ha mégis van ilyen növény a kertünkben, először hívjunk szakértőt az áramszolgáltatótól, aki megállapíthatja, hogy a munkák idejére szükséges-e a vezetéket áramtalanítani.

Vegyszerek és kórokozók

Ültetéskor és gyomláláskor nem csak a kisállat tulajdonosok számára fontos a kesztyű használata. A szomszéd macska, nyestek és egyéb állatkák is átjárhatnak kertünkbe, és az állati ürülék még akkor is számtalan kórokozót tartalmazhat, ha már szemmel nehezen észrevehető, bomlott állapotba kerül.

Nem szorul magyarázatra, hogy permetezéskor miért használjunk teljes testet fedő védőruhát és maszkot. A kamrában a vegyszereket sose tartsuk a hosszan eltartható termések mellett, mert a szivárgó anyagok legkisebb mennyisége is egészségkárosító hatású, ha a szervezetbe jut!

Tűzgyulladás - a legnagyobb kerti károk okozója

Csak a speciálisan erre a célra kialakított, kövekkel körberakott bográcsozó helyen rakjunk tüzet! Az égéstér környékén soha ne hagyjunk őrizetlenül semmilyen fokozottan gyulladásveszélyes anyagot (pl. takarót, ruhát), mert egy kis szellő okozta kósza parázs, és máris kész a baj. A grillsütőt közvetlenül az égésindító használata után soha ne hagyjuk magára! Ha mégis ott kell hagynunk a grillt, amikor a húsok a parázs felett grilleződnek, feltétlenül tegyük rá a fedelét!

Fokozott veszély!

Az égésindító termékeket TILOS ÉS ÉLETVESZÉLYES a már lángoló tűzre közvetlenül locsolni!

Gyermekvédelem

Kertünk biztonsági kockázatainak felmérése azok miatt a legfontosabb, akik még nem képesek önállóan felismerni a rájuk leselkedő veszélyeket: vagyis a gyerekekért. Különösen akkor kell nagyon odafigyelnünk, ha 1-6 éves, kúszó-játszó gyermek van a családban. A gyerekek kíváncsiak a külvilágra, a kicsik megfognak, szájukba vesznek akármit, ami a kezük ügyébe kerül, ezért például a vegyszereket, kerti szerszámokat használat után zárjuk el! Ellenőrizzük a kerti növényeket, hogy nem mérgezőek-e, mert egyes növények (mint pl. a tiszafa) súlyosan mérgezők. A nagyobbak szaladgálás közben könnyen megsérülhetnek az éles szegélyek, kövek, érdes és csúszós felületek miatt. Az úszni még nem tudó csöppségekre különösen nagy veszélyt jelenthet a fedetlen medence és a kerti tó. Sose hagyjunk magára kisgyermeket mély víz környezetében!

Ez is érdekelhet!

Ne dobd ki, inkább komposztáld! Elmondjuk, mit és hogyan érdemes csinálnod!

Címlapról ajánljuk

További cikkek