Minden nap eszel kenyeret? Itt a válasz, jól teszed-e

A kenyérfogyasztás, mondhatjuk, hogy legtöbbünk életében mindennapos. Na de jól van ez így?

A legtöbb magyar családban gyakorlatilag természetes, hogy reggelire és vacsorára hideget eszünk - ebben pedig 99%-ban szerepel a kenyér vagy valamilyen pékáru is. Ja, és akkor a tízórait és uzsonnát nem is említettük, ami már óvodától fogva szinte kötelezően lekváros vagy zsíros kenyér, esetleg kakaós csiga.

Barna kenyér
Minden nap eszel kenyeret? Itt a válasz, jól teszed-e

Na de miért eszünk minden nap kenyeret? Jó ez nekünk?

Természetesen minden attól függ, milyen kenyeret eszünk, mikor, és milyen sűrűn.

Alapszabály, hogy rostdús, minőségi kenyeret kell vásárolnunk vagy sütnünk, hiszen a fehér lisztes, adalékanyagos, feldogozott pékáruk gyakorlatilag csak átszaladnak rajtunk, hirtelen megdobva a vércukorszintet, ál-jóllakást okozva, 1-2 óra múlva pedig újra éhesek leszünk, így a súlygyarapodás is garantált.

A rostdús, teljes kiőrlésű illetve a minőségi kovászos kenyerek lassú felszívódásúak, a vércukrot lassan, fokozatosan emelik, kiegyensúlyozott jóllakást hoznak - emellett pedig a bélműködésünket, emésztésünket is támogatják.

A válasz tehát: csakis jó minőségűt!

ehetünk akár minden nap is egy kevés kenyeret (igaz, késő este már semmiképp nem ajánlott), de figyeljünk arra, hogy rostdús, teljes kiőrlésű vagy házi kovászos kenyér legyen, valamint együnk mellé jó minőségű fehérjét, például tojást, túrókrémet, hüvelyesből készült kencét, adalékanyagmentes húst vagy tonhalat, és persze sok friss zöldséget!

Tipp:

  • Egy jó kenyérnek nagyon kevés összetevője van: kovász, liszt, víz, só. Minél több az összetevője egy kenyérnek, annál rosszabb.
  • A bolti péktermékekkel legyünk óvatosak, mert sok, ránézésre jónak tűnő kenyérféle csak azért barna színű, mert megszínezték, de nem teljes kiőrlésű lisztből készült! Mindig olvassuk el a címkét!

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...