Minden nap eszel kenyeret? Itt a válasz, jól teszed-e

A kenyérfogyasztás, mondhatjuk, hogy legtöbbünk életében mindennapos. Na de jól van ez így?

A legtöbb magyar családban gyakorlatilag természetes, hogy reggelire és vacsorára hideget eszünk - ebben pedig 99%-ban szerepel a kenyér vagy valamilyen pékáru is. Ja, és akkor a tízórait és uzsonnát nem is említettük, ami már óvodától fogva szinte kötelezően lekváros vagy zsíros kenyér, esetleg kakaós csiga.

Barna kenyér
Minden nap eszel kenyeret? Itt a válasz, jól teszed-e

Na de miért eszünk minden nap kenyeret? Jó ez nekünk?

Természetesen minden attól függ, milyen kenyeret eszünk, mikor, és milyen sűrűn.

Alapszabály, hogy rostdús, minőségi kenyeret kell vásárolnunk vagy sütnünk, hiszen a fehér lisztes, adalékanyagos, feldogozott pékáruk gyakorlatilag csak átszaladnak rajtunk, hirtelen megdobva a vércukorszintet, ál-jóllakást okozva, 1-2 óra múlva pedig újra éhesek leszünk, így a súlygyarapodás is garantált.

A rostdús, teljes kiőrlésű illetve a minőségi kovászos kenyerek lassú felszívódásúak, a vércukrot lassan, fokozatosan emelik, kiegyensúlyozott jóllakást hoznak - emellett pedig a bélműködésünket, emésztésünket is támogatják.

A válasz tehát: csakis jó minőségűt!

ehetünk akár minden nap is egy kevés kenyeret (igaz, késő este már semmiképp nem ajánlott), de figyeljünk arra, hogy rostdús, teljes kiőrlésű vagy házi kovászos kenyér legyen, valamint együnk mellé jó minőségű fehérjét, például tojást, túrókrémet, hüvelyesből készült kencét, adalékanyagmentes húst vagy tonhalat, és persze sok friss zöldséget!

Tipp:

  • Egy jó kenyérnek nagyon kevés összetevője van: kovász, liszt, víz, só. Minél több az összetevője egy kenyérnek, annál rosszabb.
  • A bolti péktermékekkel legyünk óvatosak, mert sok, ránézésre jónak tűnő kenyérféle csak azért barna színű, mert megszínezték, de nem teljes kiőrlésű lisztből készült! Mindig olvassuk el a címkét!

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...