Már nem a hús az első: ezek a magyarok kedvenc grillételei

Legújabb felmérésében a Mit eszik az ország? a magyarok grillétel-fogyasztását vizsgálta. Majdnem 1500 megkérdezett ember után meglepő rangsor alakult ki. Nézzük, mit szeret grillezni a magyar.

Kedvenc grillételeinket rangsorolta a Mit eszik az ország? Nagy grillfelmérésében. A megkérdezettek 60 étel közül válogathattak, és 10 fogást kellett megjelölniük, tetszés szerinti sorrendben. Országos szinten majdnem 1500 kitöltés érkezett, ebből alakult ki végül egy egységes kép, ami alapján nagyjából megállapítható, mi is a magyarok kedvenc grillétele.

Már nem a hús az első: ezek a magyarok kedvenc grillételei

A 2021-es rangsor

A felmérés alapján így néz ki idén a grillételek listája:

 1. Camembert sajt grillen 41,6%
 2. BBQ tarja 36%
 3. Gombafejek grillen 34,8%
 4. BBQ mézes–mustáros csirkemellfilé 34,2%
 5. Grillezett cukkini 33,3%
 6. Grill hamburger – marhahúspogácsa 31,9%
 7. Bajor grillkolbász 31,2%
 8. Kolbászok (magyaros) 31,1%
 9. Saslik (hús és zöldségek nyárson) 29,4%
 10. Krumpli alufóliában 26,8%

Ami első látásra is kitűnik az összeállításból, hogy a legnépszerűbb szereplő a listán nem hústermék, hanem grillezett sajt. Szintén érdekes fejlemény, hogy az első öt helyen három húsmentes étel is szerepel.

Vagyis a zsírszegény, vegán és vegetáriánus diétába is beilleszthető grillételek megelőzték a klasszikus húsos fogásokat.

Meglepő számomra, hogy nem hús nyerte a szavazást, és nagyon örülök, hogy nemcsak a hagyományos ételek szerepelnek a győztes listán, hanem egyre bátrabban kísérletezünk új ízekkel, alapanyagokkal

- kommentálta az eredményt Ratkai Krisztina gasztrofőszerkesztő, a kutatás kitalálója és elindítója.

A nagyvárosokat leszámítva az összes településtípus esetében a camembert landolt az első helyen. A nagyvárosokban a mézes-mustáros csirke volt a nyerő.

Férfi és női kedvencek

Mint legtöbb korábbi Mit eszik az ország? felmérés esetében, a grillételeknél is külön lista készült a nemek kedvenc ételeiről.

A nők által előnyben részesített grillfogások között jóval több a húsmentes, zöldséges, mint a férfiaknál. Az első három helyezett például mind zöldség vagy sajt. Íme, a női lista:

 1. Camembert sajt grillen
 2. Grillezett cukkini
 3. Gombafejek grillen
 4. BBQ mézes–mustáros csirkemellfilé
 5. Krumpli alufóliában

Ennek szöges ellentéte a férfiak listája: csak húsos fogások foglalnak helyet a felsorolásban.

 1. BBQ tarja
 2. Bajor grillkolbász
 3. Grill hamburger - marhahúspogácsa
 4. Kolbászok (magyaros)
 5. Csevapcsicsa parázson

További érdekességek

Az is kiderült, hogy az idősebbek előnyben részesítik a hústermékeket, míg a fiatalabb generációk szívesen grilleznek húsmentes ételeket is. Ezzel kicsit szembemegy az az eredmény, hogy a marhahúspogácsa a legfiatalabb korosztály kedvence.

A kedvencek listája / Forrás: miteszikazorszag.hu

Az egyedülállók és párkapcsolatban élők a camembert felé hajlanak, míg a házasok a BBQ tarját választják első helyen. A húsok közül egyértelmű nyertes a csirke, pácból pedig a fokhagymás viszi a pálmát.

Milyen húst grillez?
Csirkét 75%
Sertést 54%
Kész hentesárut 32%

Milyen pácot használ?
Fokhagymás 56%
Mustáros 46%
Magyaros 42%

A grillezés gyakran még a régimódi módszerekkel történik: az elektromos és tárcsás sütést bőven lekörözte a faszenes grill. A magyarok nagy része havonta egyszer-kétszer, leginkább hétvégi napokon áll a grillsütő mellé.

Hogyan grillez?
Faszenes grillen 58%
Tárcsán 35%
Elektromos grillen 32%

A több mint hatvan grillétel túlnyomó többsége húsféle volt, mégis egy sajt vezeti az összesített rangsort.

„Ez azt mutatja, hogy – főleg a fiatalabb korosztályban és a fővárosban, nagyvárosokban élők körében – nagy a nyitottság a nem hagyományos, nem tipikusan magyaros fogásokra is. Azok között, akik aktívan érdeklődnek egy ilyen témájú felmérés és így vélhetően a grillezés iránt, változatos ízlés mutatkozik meg” – nyilatkozta Dr. Bokor Tamás egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékéről.


Még több érdekesség a gasztronómia világából:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek