Kaymak, a görög, tejszínes, krémes csoda: mézzel és sós ételekkel is ugyanolyan finom

A Kaymak olyan sokoldalú, hogy sós és édes ízesítéssel is tökéletes gasztronómiai élményt nyújt. Imádják a Balkánon, a Közel-Keleten, és bárhol, ahol megkóstolják.

A 60 százalékos tejzsírból készült étel mézzel ízesítve igazi különlegesség, és számos nemzet kedvelt csemegéje. De mi is az a kaymak?

Kaymak, ami Indiát ugyanúgy meghódította, mint Görögországot

A kaymak eredetileg görög, de elterjedt a Balkánon, a Közel-Keleten és még Indiában is. Irakban, Iránban, Afganisztánban pont úgy szeretik, mint a törököknél és a görögöknél. A legfinomabb kaymakhoz a vízi bivaly teje szükségeltetik, de kecsketejből, juhtejből és tehéntejből is készítik.

Előállítása

A tejet nagyon lassan kell főzni, melegíteni, alacsony hőmérsékleten, körülbelül 2 órán keresztül. A lassú melegítés során sűrű krémes réteg képződik, ami felemelkedik, és elválik a tejtől. Ezt a krémes réteget kiemelik, és egy sekély serpenyőben helyezik el, ahol egy éjszakán, de akár több napon keresztül hűl. Törökországban ezt a krémet gyakran egy spirál alakú kenyérbe töltik, amire mézet csepegtetnek – az így kialakuló édes-savanykás ízvilág egészen különleges.

Édes és sós ízekkel is jól harmonizál

A kaymak rendkívül gyorsan romló étel, de ha egyszer kóstoltad, biztos, hogy nem aggódsz a másnapi tároláson, mert még aznap megeszed. Ha külföldön jársz, számos piacon megkóstolhatod a kaymakot: Törökországban és a Balkánon gyakran magában, szeletelve szolgálják fel, közvetlen a tároló edényekből,de az éttermekben is kipróbálhatod, hiszen, mint alapanyag igazán finom fogásokhoz szolgál karakteres elemként.

Törökországban, Afyonkarahisarban készítik a legfinomabb kaymakot, mivel olyan bivalyok tejét használják fel, amiket mákkal is táplálnak, ettől különleges aromája lesz a tejes csodának. A kaymak reggelire friss pékáru mellé, vagy ebéd után desszertként mézzel, aszalt gyümölcsökkel fogyasztva is nagyon finom. Kedvet kaptál egy kis kaymakhoz?

Felhasználása végtelen: tortákban, süteményekben, főételekhez, mindenhez finom!

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

London leghírhedtebb csokoládéháza és férfiklubja, ahol nem csak csokievés folyt - és még Károly herceg is ide jár!

viaésviaésvia

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...