Tényleg jó az emésztésünknek, ha evés után kávézunk?

Te is rögtön rákívánsz a kávéra, ahogy befejezted az ebéded vagy netalántán a vacsorád? Úgy érzed, jó az emésztésednek evés után egy csésze fekete? Lássuk.

Te is rögtön a kávéfőző után nyúlsz, ha kellemesen elfogyasztottad az ebéded vagy vacsorád? Az általános közvélekedés szerint nagyban segíti az emésztést, ha kávézol étkezés után, de vajon tényleg így van ez?

Tényleg jó az emésztésünknek, ha evés után kávézunk?

Ami biztos, hogy a kávézás estében is a kontextus a lényeg: ki issza, mikor issza, mennyit iszik, milyet iszik – írja a wellandgood.

Tény, hogy sok ellentmondás kering a kávé élettani hatásait illetően, de ha jó minőségű kávét iszunk, a számunkra ideális napszakban és mennyiségben, hasznos polifenolok, ásványi sók, antioxidánsok jutnak szervezetünkbe, bélmozgásunk, emésztésünk pedig javulhat, rendszeressé válhat.

Nem mindenkinek jó

Nem mindenkinek hat azonban jól az anyagcseréjére a kávé, ez pedig gyomorfájást, stresszt, koncentrációhiányt és szorongást is szülhet, főleg, hogy minden sarkon kávézókba botlunk.

A szakértő szerint alapszabály, hogy délután három óra után, ha lehet, ne kávézzunk, sőt, a koffeinérzékenyek délig igyák meg a napi adagjukat.

Csábító lehet a napi sokszori kávézás, főleg, ha a WC-zési szokásaink is összefonódtak vele, de tartsuk szem előtt, hogy a koffein ténylegesen bele tud szólni az alvásritmusunkba, ez pedig gyomrunkra, emésztésünkre, teljes egészségi állapotunkra kihat.

Ha nem bírod megállni

Ha muszáj késő délután vagy este is innod egy feketét, válaszd mindenképp a koffeinmentest – az emésztésedre ez is kedvezően hat, de legalább tudsz tőle aludni.

Egyes kutatások szerint ha lefekvés előtt 6 órával még kávézol, átlagosan egy órával rövidül meg az alvással töltött óráid száma. Megéri?


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek