Találtak egy kávéfajt, amely megmentheti a kávézás jövőjét

Egyre többször olvashatjuk, hogy a klímaváltozás miatt 50 év múlva akár teljesen eltűnhet a kávé a boltok polcairól. Egy újra felfedezett kávéfajta a magasabb hőmérsékletet is jól bírja, így a kávétermesztőknek is segíthet felvenni a harcot a klímaváltozással járó következményekkel.

Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a klímaváltozás elleni küzdelemben a kávétermesztőket – írja a 24.hu az MTI hírére hivatkozva. A Coffea stenophylla névre keresztelt, nyugat-afrikai növény ízében az arabica kávéra hasonlít, viszont annál jobban viseli a magas hőmérsékletet. A magas hőmérsékletet is jól tűrő kávéfaj nemcsak melegebb helyeken lesz termeszthető, de a klímaellenállóbb fajok termesztéséhez is fő kiindulóforrásként szolgálhat - derült ki a Nature Plants című tudományos folyóiratból.

A Coffea stenophylla

A klímaváltozás az egyre növekvő hőmérséklet, az új betegségek és a kevés csapadék miatt jelentősen veszélyezteti a kávétermelést. Bár több kávéfaj is létezik, amely ellenállóbb a magas hőmérséklettel szemben, ezeknek a fajoknak nincsen olyan aromájuk, mint az arabicának, valamint nincsenek meg bennük a kereskedelmi célú tömegtermeléshez szükséges tulajdonságok – közölték a londoni Kew Gardens, a Greenwichi Egyetem, a francia Cirad kutatóközpont tudósai és a nyugat-afrikai Sierra Leone szakértői.

A Coffea stenophylla az 1920-as évekig volt elterjedt kávéfajta Nyugat-Afrikában, csaknem száz évig azonban nem használták fel a növényt kereskedelmi célokra, a növényt 2018-ban több mint 50 év után először fedezték fel újra. A faj jól tűri a szárazságot is, valamint részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.

A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, kínál több mint százmillió kávétermesztőnek megélhetést

– mondta Aaron Davis, a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kert kávékutatásért felelős munkatársa.

Az újra felfedezett faj forgalomba kerülése Davis szerint döntő jelentőségű lehet a minőségi kávéfogyasztás jövőjében, ráadásul ritka az olyan kávéfaj felfedezése, amely jó ízű, és jól bírná a szélsőséges időjárási körülményeket is.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek