Kaszinótojás - változatos állandó

A kaszinótojásról már a rómaiaknál is említést tesznek. A népszerűség oka a változatosság.

A kaszinótojásnak nagy hagyománya van itthon. Az itthon alatt Magyarországot értem, de akár a mi családunkat is érthetném alatta. Emlékszem, gyerekkoromban Eszti néni, a bejárónéni/pótnagymama bevont minket a készítésbe, és már néhány évesen kaszinótojásokat gyártottunk a szüleim esti vacsorájára. Mivel nem szeretem a tojássárgáját, csak akkor, ha folyós – ebből kiderül, hogy nagyrészt a száraz, porszerű állagával van bajom - , felüdülés volt, hogy az imádott fehérjébe egy krémesebb sárgája került vissza. Vajas, mustáros, majonézes, mikor milyen.

Aztán később felfedeztem a franciasalátával töltött verziót is, amit nem teljesen értek azóta sem, mint ahogy magát a francia salátát sem, de még az is jópofa volt, a fehérjét csupán edénykének használva. Persze aztán jöttek a kőrözöttel töltött, és más egyéb krémmel, vagy finomsággal készült magyaros darabok is.

Később kinyílt a világ, és kiderült, hogy kaszinótojás márpedig nem csak nálunk létezik. Nagy Britanniában és Franciaországban mimózatojásnak, Észak Amerikában ördögi tojásnak hívják. A deviled jelző egyébként bárminek a csípős elkészítésére utalhat: ez jelzi, hogy errefelé a kaszinótojást jellemzően csípősen, legalább egy csipet Cayenne borssal készítik.

Szerte Európában szinte minden országban találunk töltött tojásokat, a közös vonás pedig az, hogy jellegzetes party-étel, könnyen fogyasztható akár állva is, nagy mennyiségben, viszonylag olcsón készíthető, és leginkább előételként fogyasztják. Persze az olcsóságból rögtön lehet drágaság is, ha a svéd húsvéti hagyományoknak megfelelően kaviárral keverjük a sárgáját kevés tejszínnel együtt, és még ecetes heringgel is megkoronázzuk.

A Kapribogyós kaszinótojás receptjéért kattints a fotóra!

Ebben az ételben az a jó, hogy szinte szó szerint ezerféleképpen készíthetjük. Én most ezt a kapribogyós-kapros verziót találtam ki, és természetesen egy pillanat alatt elfogyott. A kapribogyó és a lilahagyma roppanós savanyúsága remekül ellensúlyozza a majonéz és a tojás sárgájának édességét. Ráadásul a kaporral szépen is díszíthetjük a tálat, főleg így Karácsony táján. Egyébként Szilveszterre gyorsan elkészíthető, és nem utolsósorban laktató fogás lehet akár a büféasztalon is.

Olvastad már?

Készíts házi mustárt szilveszterre!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.