A kánikula legnagyobb veszélye

35-40 fok, szédülés, rossz közérzet - emiatt a munkádra sem tudsz figyelni, a nyaralást sem élvezed 100%-osan. Mi lehet a gond, és mit tehetsz ellene?

A hétvégén nagy hőségre kell számítanunk és valószínűleg lesz még a nyáron egy-két ilyen időszak.

A hosszú ideig tartó magas külső hőmérséklet egyik legnagyobb kockázati tényezője a (párolgáson, izzadáson keresztüli) fokozott folyadékvesztés, ami ellen ha nem lépünk időben, akkor a kiszáradás veszélye áll fenn. Mire figyeljünk, hogy ezt elkerüljük?

1. Megfelelő mennyiségű folyadék

Szervezetünk jelentős része víz: csecsemőkorban kb. 70–75%, felnőttkorban 60%, míg időskorban 50%. A dehidratáltság amellett, hogy csökkenti a szellemi és fizikai teljesítőképességet, károsítja a szervezet hőszabályozó képességét, a keringési funkciókat, és fejfájáshoz, ingerlékenységhez, álmossághoz vezethet.

A legtöbben akkor isznak, amikor már szomjasak. Ez normál esetben sem feltétlenül követendő gyakorlat, kánikula idején pedig különösen nem érdemes kivárni ezt a pillanatot. Igyunk 2,5-3 l folyadékot naponta, az egész napra egyenletesen elosztva, rendszeres időközönként, tudatosan odafigyelve a mennyiségre. Mindig tartsunk magunknál palackban vagy kulacsban innivalót, ha elfelejtkeztünk róla, ne sajnáljuk rá az időt, térjünk be egy boltba.

A magas víztartalmú ételek, élelmiszerek, pl. levesek, főzelékek, gyümölcsök fogyasztása szintén hozzájárul szervezetünk folyadékszükségletének kielégítéséhez.

2. Megfelelő minőségű folyadék

Elsődleges folyadékforrásunk lehet a víz, de a megfelelő mennyiség érdekében igyunk változatosan: napi kalóriaszükségletünk figyelembevétele mellett fogyaszthatunk egyéb italokat, például gyümölcs- és zöldségleveket, teát, turmixokat, üdítőket is.

Alkoholt napközben lehetőleg ne fogyasszunk, esténként is csak mértékkel, mert az alkohol önmagában is kiszáradáshoz vezethet. Ha mégis buliba megyünk, mindig figyeljünk, hogy az alkoholtartalmú italokat kísérjük alkoholmentes folyadékkal is.

Olvastad már?

E-vitaminnal a leégés ellen

3. Fokozottan veszélyeztetettek

  • Az egyik leginkább veszélyeztetett korcsoport a csecsemők csoportja, mivel arányaiban a kisbabák szervezete tartalmazza a legtöbb vizet. Azaz ha nem fogyasztanak a szükségleteiknek megfelelő mennyiségű folyadékot, náluk jelentkeznek legelőbb a tünetek, és náluk alakul ki leggyorsabban a kiszáradás. Ráadásul szomjúságukat szavakkal nem tudják kifejezni, így esetleg sírásuk félreérthető lehet. Ha szopik a kisbaba, az anyatej biztosítja számára a megfelelő folyadék mennyiséget is – feltéve, ha megfelelő gyakorisággal jut hozzá. Tápszerrel táplált vagy már szilárd ételeket fogyasztó babáknak adhatunk forralt vizet vagy babavizet. Kínáljuk kisbabánkat, gyermekeinket gyakran folyadékkal, a számukra ideális folyadékmennyiség 10-16 dl/nap. Kisgyermekkorban különösen figyeljünk a folyadékpótlásra a piciknél gyakrabban előforduló lázas vagy hasmenéses betegségek idején, hiszen ekkor fokozott a vízvesztés. Folyadékkal folyamatosan kínáljuk a gyermeket, hiszen az ivás terén veszélyes (és tilos) a “koplalás”.
  • A másik veszélyeztetett korcsoport az idősek korosztálya. Idős korban a szomjúságérzet lecsökken, ekkor különösen fontos a tudatosság – szomjúságérzet nélkül is rendszeresen inni kell napközben, akár úgy, hogy óránként iszunk 1-1- pohárral. Az ivást segítheti a változatosság, ha különböző ízű, színű, hőmérsékletű italokat fogyasztunk.
  • Fokozódik a folyadékszükséglet a várandósság és a szoptatás időszakában is. A várandósság alatt nő a magzati keringést és táplálást is ellátó keringő vér mennyisége, a szoptatás idején pedig az anyatejtermelés okozza a fokozott igényt. Ezekben az időszakokban 2,3-2,7 l a megfelelő napi folyadékfogyasztás.
  • Életkortól függetlenül fokozott folyadékbevitelre van szükség nagy fizikai aktivitásnál – legyen ez akár nehéz fizikai munka, akár edzés, sportolás, különösen ha az még magas hőmérséklettel, nyári meleggel is párosul. A nagyobb terhelés nagyobb folyadék- sőt, az izzadás miatt nagyobb ásványianyag-vesztéssel jár, a munka, az edzés megkezdése előtt, közben és után is igyunk.

4. Mit tehetünk még?

Napközben tartózkodjunk a lehető legtöbbet árnyékban, arcunkat, végtagjainkat töröljük át akár naponta többször is hűvös vízzel, de ha van rá lehetőség, akár le is zuhanyozhatunk. Ruházatunk legyen vékony, laza, lehetőleg nem műszálas, viseljünk sapkát, kendőt a tűző nap ellen.

Címlapról ajánljuk

Tücsökfehérjés snacket készített egy magyar orvostanhallgató

A Cricks, Magyarország első rovarfehérje-alapú élelmiszerforgalmazója különféle ízesítésű tücsökfehérjés proteinszeletekkel és snackekkel vált ismertté. Az innovatív termékötlet egy 24 éves orvostanhallgató, Péter Dániel fejéből pattant ki, aki La Fontaine meséitől inspirálva alkotta meg a gyorsan fogyasztható egészséges snackeket.

Nosalty

7 növény, amely segít elűzni a legyeket az otthonodból

A legyek bosszantó és kártékony kis élőlények, amelyek megkeseríthetik a szabadban töltött időt. Ha nem szeretnél vegyszereket használni ellenük, akkor természetes módon is védekezhetsz, növényekkel. A cikkben szereplő növények finom illatukkal elűzik a kártevőket, bónuszként pedig kellemesebbé teszik a kertedet és otthonodat is.

Nosalty

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.