Aranyat ér ez a növény – Talán ott van a te kertedben is

Sok országban dísznövényként funkcionál a kakastaréj, másnéven a celosia, ugyanis azt már kevesebben tudják, hogy értékes zöldségnövény is egyben. Az első fagyokig ízletes hajtásokat hoz, amit érdemes pörköltbe, levesekbe belefőzni.

Hazánkban szinte csak dísznövényként tartott növény a kakastaréj, mely közeli rokonságban áll a gyomként ismert disznóparéjjal. A kakastaréj levele és friss hajtásai is nagyon ízletesek, ezért érdemes levesbe vagy pörköltbe főzni. Ráadásul magjából étolaj sajtolható. Elsősorban Afrikában és az Egyesült Államokban elterjedt, mint konyhakerti zöldség, amely az amaranthoz hasonlóan viselkedik.

A kakastaréj dísz-és zöldségnövény is

Így készítsd el!

Főzés, illetve párolás útján könnyen puhul szára, levele, sőt még fiatal virágkezdeményei is. Frissen szedett levelei spenótízűek lesznek elkészítés után, ha pedig a virágzás alatt szedett leveleket készítjük el, akkor számítani kell egy kissé kesernyés ízre.

Ez nem jelenti, hogy bármilyen negatív hatása lenne testünkre, sőt, enyhe étvágygerjesztőként hat.

Ha inkább dísznövényként szeretnénk termeszteni, akkor hagyjuk virágozni. Ha pedig zöldségként használnánk fel konyhánkban, akkor a bimbókat érdemes lecsipkedni, mielőtt virágot bontana, hiszen így növelhetjük a levélhozamot.

A kakastaréj levelei magas antioxidánstartalommal rendelkeznek, és gyulladáscsökkentő, immunrendszer-támogató illetve vércukorszint-szabályozó hatásuk is van.

Egyes országokban magját, mint álgabonát is felhasználják, ennek házi feldolgozása azonban nem javasolt. Hántolva, őrölve a gabonákhoz hasonló módon használható fel az egyébként magas keményítőtartalmú kakastaréj magja.

Forrásunk volt.


Még több növényes cikk erre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...