Júniusi gasztroprogramok

Lassan beköszönt a nyár első hónapja, így összeszedtük, hogy mely gasztroprogramokra érdemes ellátogatni. Sör, bor, eper és egy koreai esküvő - ez vár ránk júniusban!

NANTA – Koreai komikus főző-show, Budapest – Június 1.

A koreai színháztörténet legnagyobb sikere, az előadás az egész világot meghódította. A koreai főző-show-t eddig több mint 8 millió néző látta a világ 43 országának 280 városában.

A NANTA egy rendkívül különleges előadás, egy olyan szórakoztató főző-show, amely mind a beszédet, mind a hagyományos hangszereket mellőzi: a színész-szakácsok kezében a kések, a serpenyők, a vágódeszkák, a kancsók alakulnak át hangszerekké, egyedi hangok hordozóivá.

A produkciókban nyelvi akadályok nem léteznek: a koreai show a látványos mozdulatokon és a ritmusos zenén keresztül szórakoztat. A hagyományos samulnori ritmusok, a szívet melengető dallamok kíséretében a szereplők olyan fergeteges hangulatot varázsolnak a színpadra, amely ellenállhatatlanul ragadja magával a nézőket.

A történet szerint, három különleges séf épp átlagos teendőinek áll neki a konyhában, amikor beviharzik a gonosz étteremvezető, és azt parancsolja, hogy egy órán belül főzzenek meg egy teljes esküvői menüt. A szakácsokat hideg zuhanyként éri a hír, mindennek tetejébe az étteremvezető még fiatal unokaöccsét is rájuk sózza, hogy tanítsák meg neki a főzés alapjait.

A konyhában óriási zűrzavar alakul ki, mindenki lázas munkában ég, a szakácsok féktelen mozdulatokkal szeletelnek, hámoznak, aprítanak, ütnek, klopfolnak, sütnek, főznek. A színészek kirobbanó energiája, az előadás ellenállhatatlan ereje, folyamatos lüktetése, az izgalmas zene, a letisztult látvány – korra, nemre való tekintet nélkül – minden nézőt magával ragad, a NANTA egy életre szóló örök emléket hagy.

NANTA – Koreai komikus főzőshow

Nyári Etyeki Piknik, Etyek – június 8–9.

2013-ban egy új rendezvénysorozat indul az etyeki fesztiválok helyett, amely megőrzi a régi fesztiválok értékeit, azonban családiasabb hangulatban, megújult tematikával várja a vendégeit Újhegyen és a Szépvölgyben.

A rendezvény keretein belül felvonultatják hazánk gasztronómiai kultúrájának színe-javát. Szeretnék megmutatni a látogatóknak a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit, művészeink, zenészeink tehetségét.

Az Etyeki Piknik nevű programsorozatot tehát a Pincefesztivál és a Kezes-lábos továbbfejlesztésének szánják, 2013-tól rendszeresen, évszakonként kívánják megvalósítani, mindig az adott naptári időszak jellegzetességeihez igazodva.

A következő Etyeki Pikniket június 89-én rendezik meg, akkor a lecsó és a rozé lesz a középpontban.

Nyári Etyeki Piknik

5. Főzdefeszt, Budapest – Június 79.

A sör demokratikus alapjog! Idén nyáron ismét Főzdefeszt Józsefváros szívében, a Mikszáthon és a Szabó Ervin téren, ahol már ötödszörre csapnak össze az indulatok az egyre divatosabb magyar kézműves sörök körül. A Főzdefeszten most 100-féle magyar kézműves sörre szavazhatunk, ha el tudjuk dönteni, melyik ízlett a legjobban, miközben persze tét nélkül kóstolgathatjuk az európai hagyományos és új hullámos söröket.

De a Főzdefeszt szervezői nem elégszenek meg azzal, hogy finom sörökkel andalítsák el a látogatókat, az ízlésnevelés feladatát is magukra vették azzal, hogy a búzasör tematikájú sörfesztiválon megpróbálnak mindenkit rávenni arra, hogy dobja el a citromkarikát, ami csak árt a búzasörnek.

Nem is olyan finoman: a fesztivál alcíme – Weizen Terror – azt sugallja, hogy az erőszaktól sem riadnak vissza azért, hogy leszoktassák a magyar fogyasztót a citromkarika használatáról. A rendezvény továbbra is ingyenesen látogatható!

5. Főzdefeszt

Budai Fröccs és Barbecue Fesztivál, Budapest – Június 79.

A Duna-part legbarátságosabb részén, a Kopaszi gáton nyitja meg kapuit a Budai Fröccs és Barbecue Fesztivál.

A szervezők egy új, nyárindító, vízparti rendezvényt terveznek, ahol finom grill ételekkel, üde fröccsökkel, dzsessz zenével és színpadi programokkal várják a kilátogatókat. A helyszín ideális egy kis hétvégi piknikezésre és csobbanásra is, így mindenkit bátorítanak, hogy hozzon magával plédet és törölközőt, minden mást megtalál a helyszínen.

Kisgyermekkel érkezőket készségfejlesztő, szórakoztató programok, játszóház várja, míg a vállalkozó szelleműeket szabadtéri grill-lap, ahol saját ízlés szerint készíthetik el a sülteket a helyszínen kapható előre pácolt húsokból.

Programok:

  • Szombat és vasárnap délelőtt 10.00-től reggeli torna.
  • Minden délben főzőprogramok a gáton található éttermek, a partner éttermek és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség részvételével.
  • Kora délután folklór programok.
  • Egész napos gyermek kalandpark, gyermek főzőkurzusok, sportprogramok.
  • Szombaton a nagyszínpadon Budai Gastrojazz Fesztivál.

Budai Fröccs és Barbecue Fesztivál

Borvidékek Hétvégéje 2013, Monor – június 89.

Júniusban megtelik a monori pincefalu a hazai és a környékbeli országok borvidékeinek borászaival, ételeiket bemutató éttermekkel, zenészekkel, táncosokkal, amatőr színjátszókkal, kézművesekkel, hogy az ismételten megrendezett Borvidékek Hétvégéjén hangulatosan és tartalmasan tölthessék idejüket a látogatók. Az előző évi rendezvényhez képest némileg koncentráltabb területen, de több helyszínen biztosítanak helyet a bemutatkozásra. A főtérről folyamatosan kisvonattal szállítják fel a látogatókat a hegyre és onnan vissza.

Borvidékek Hétvégéje

Debreceni Pulykanapok 2013, Debrecen – június 89.

A Debreceni Pulykanapok gasztronómiai és a kulturális fesztivált 2003-ban először rendezték meg, hagyományteremtő céllal. A két nap középpontjában a gasztronómiai és a kulturális események állnak.

Az egész napos programokkal a rendezvényre látogatóknak garantáltan kellemes időtöltésben, kikapcsolódásban, szórakozásban lesz részük! Első nap lesz a profik főzőversenye, a Gál Sándor hidegkonyhai, cukrászati és terítési bemutató és verseny, a másodikon az amatőr szakácsok ragadhatnak fakanalat, főzhetnek pulykából a fődíjért. Az érdeklődőket borutcával, népi kirakodó vásárral, a szórakozni vágyókat komoly- és könnyűzenei műsorokkal várják. A Fő téren felállított látványkonyhában a Barabás Étterem neves séfjei kínálják ételkülönlegességeiket.

Debreceni Pulykanapok 2013

III. Budavári Sörfesztivál, Budapest – június 1316.

Sörünneppel indul a fesztiválszezon, a III. Budavári Sörfesztivál június 13-tól közel 200-féle sörkülönlegességgel és számos újdonsággal várja a folyékony kenyér rajongóit. A kézműves sörfőzdék legújabb sörei mellett idén a ciderek is sokkal nagyobb szerepet kapnak, a látogatók a Cider-ligetben kóstolhatják meg a legjobb italokat.

A fesztiválon debütál két új nedű is: júniusban készül el a Köleses Sör mézes-köleses itala és a Gyertyános Sörfőzde Elixír 18 elnevezésű, gyógynövényekből főzött söre. A Várban a legjobb hazai főzdék és sörgyárak mellett a világ sörnagyhatalmai is képviseltetik magukat: a forró nyári estéken angol, ír, belga, cseh és német nedűkkel frissíthetik fel magukat a szomjas fesztiválozók.

A jó hangulatról többek között Charlie, a Ganxta Zolee és a Kartel, a Mystery Gang, a ZUP, a Balkan Fanatik, a Joe Cocker Coverband, a Doors Emlékzenekar és a Dumaszínház gondoskodik.

III. Budavári Sörfesztivál

15. Eperfesztivál, Tahitótfalu június 1416.

Idén 15. alkalommal rendezik meg Tahitótfaluban a hagyományos Eperfesztivált. A szokásos, színes zenei programok mellett a helyi civil szervezetek gondoskodnak a rendezvény korábbi változatos eseményeinek sportprogramok, Eperart, lekvárfőzés, szüreti felvonulás lebonyolításáról. Mindezek mellett, természetesen az epres finomságoké lesz a főszerep!

15. Eperfesztivál

VI. Cseh Sörnapok, Budapest - június 17-30.

Örömmel tudatjuk a cseh sör barátaival, 2013 nyarán megnyílik a VI. Budapesti Cseh Sörfesztivál, követve a hagyományokat: jó sörökkel, de megújulva, meglepetésekkel fűszerezve az eddigi kínálatot. A sörfesztivál honlapján folyamatosan értesítik az érdeklődőket az előkészületekről, amíg el nem jön a nagy nap és meg nem nyílik a főváros egyik legnépszerűbb nyári rendezvénye! A cseh és morva konyha ételeivel, italaival és színes kulturális kínálattal várják a vendégeket, mert a cseh sör életérzés, életforma is!

VI. Cseh Sörnapok

IV. Rétes és Lakodalmas Napok, Révfülöp – június 28–29.

A rétes nyújtása, készítése közben vidám, lakodalmas, mulatós dallamok, néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok. Péntek délután 16 órától „Nyújtják, mint a rétest” címmel egy igazi, falusi rétesnyújtással kezdődik a rendezvény, majd szombaton elleshető a lakodalmas ételek készítése és természetesen délelőtt a réteskészítés fortélyaiba is betekinthetnek a rendezvényre látogatók.

Igazi falusi lagzit ígérnek a szervezők: a lakodalmas menettel a fiús háztól a lányos házig, ahol a menyasszonyt a lakodalmi ceremóniamester kéri ki. A vőfély a rendezvény folyamán feleleveníti a régi lakodalmi hagyományokat: seprűtánc, menyasszony cipőjének ellopása, kásapénz, gyertyafény keringő, menyecsketánc, új asszony elrablása. A menyecsketánc után természetesen folytatódik a hajnalig tartó mulatság, ahol mindenki kedvére rophatja a táncot kifulladásig.

IV. Rétes és Lakodalmas Napok

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek