Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jön az almaszezon - milyen árakra számíthatunk?

Átlagon felüli almatermés lehet az idén, ami kedvezhet az áraknak is.

Egész Európában és Magyarországon is nagyon jó almatermés várható az idén. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyü­mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a 2018-as év nemcsak abban különbözik az elmúlt évtől, hogy az európai almatermés 80 százalékát adó Európai Unióban a tavalyi 9,3 millió tonna után idén várhatóan 12,5-13 millió tonna almát szüretelhetnek, hanem abban is, hogy az alma világpiacán meghatározó Kínában jelentős terméskiesés várható. Az európai étkezési alma piacára a kínai termés nem hat, de az almasűrítmény-árakra a kínai termelés befolyással van, ugyanakkor a szakember szerint nem kell nagy nyomásra számítani a piacon.

Hazánkban 700-750 ezer tonnás termésre lehet számítani, aminek 30 százaléka lesz étkezési alma. Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy az étkezési alma milyen áron lesz kapható, de áresésre lehet számítani a jó termés miatt.

Süss belőle pitét!

A gazdasági lap azt írja, sűrítményárak a kilónkénti 1,6 eurós szintről 1,2 euróra estek, ami még mindig lényegesen magasabb, mint a tavalyi árrobbanás előtti 0,8 euró volt. A sűrítményáraknak tartást adhat az is, hogy a tavalyi hiányhelyzet miatt nincsenek jelentős készletek.

A szezonig még egy picit várni kell, de a boltokban egész kaphatóak bizonyos almafajták. Összeszedtük, most épp milyen átlagáron:

  • Jonagold: 484 Ft/kg
  • Idared: 471,5 Ft/kg
  • Golden: 494,71 Ft/kg

A feltüntetett áraknál nagy valószínűséggel jóval olcsóbban juthatunk hozzá majd a piacokon a friss, hazai almához. 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!