150 forintból a Balatonon? - ennyiért nyaraltunk a Kádár-korszakban

Emlékeztek a SZOT-szállókra és a vállalati üdülőkre? És arra, mennyibe került egy balatoni nyaralás? Retró riport a magyar tengerről.

A 70-es, 80-as években egészen más hangulata volt a nyaralásoknak. A legtöbb család nem engedhette meg magának akkor sem, hogy külföldön nyaraljon (nem is nagyon lehetett), ellenben a Balatonnál lehetőségük volt kikapcsolódni a hőségben. A szerencsésebbek a SZOT-szállókban vagy a vállalati üdülőkben szálltak meg, egy éjszakára körülbelül 6 forintért! Igen, annyiért! Íme egy híradófelvétel a régmúltból, amiből más érdekességeket is megtudunk:

A felvételen elhangzik, hogy az egyik család 150 forintból hozza ki a nyaralást úgy, hogy készültek sonkával, szalonnával és hideg felvágottal. Ennyivel is beértük a 70-es években.

Ez is érdekelhet?

Ezeket ettük a Balatonon a ’80-as években

Akinek nem jutott hely a vállalati üdülőkben, azoknak be kellett érniük Zimmer Ferivel, azaz a kiadó szálláshelyekkel, házakkal. Így egy éjszaka akár 260 Ft is kerülhetett reggeli nélkül.

Persze ne gondoljuk, hogy akkoriban teljesen gondtalan volt a nyaralás. A balatoni üdülőhelyeken gyakran volt élelmiszerhiány, főleg friss kenyérből, tejből, zöldségből és a hentesárukból nem jutott a boltokba és a nyaralók tányérjára.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Fortepan/Magyar Rendőr

Címlapról ajánljuk

További cikkek