Jófogások használt páraelszívó-vásárláshoz

Legyen új a konyhád vagy régi, ha sokat sütsz-főzöl, szükséged lesz egy páraelszívóra. Mielőtt drágán újat vásárolnál, nézd meg a Jófogás ajánlatait! (x)

Milyen páraelszívási megoldások léteznek? Ezek közül melyek alkalmazhatóak nálad? Ha éppen most alakítod ki vagy újítod fel konyhádat, akkor ez a cikk neked szól! Tájékozódj: keresd meg a konyhádhoz legmegfelelőbb módszert és a hozzá tartozó készüléket. Ezután keresd meg, mennyibe kerül újonnan, milyen paraméterekkel rendelkezik, aztán böngéssz a Jófogás oldalán, mert neked is lehet jó napod és egy jó fogásod!

Páraelszívó típusok

Kivitelük szerint érdemes megvizsgálni, milyen elszívó illeszkedik legjobban a konyha igényeihez. A kéményes elszívó talán a leggyakoribb változat, ez azoknak ajánlott, akik most építik ki vagy át konyhájukat, a szigetelszívók esetében pedig a konyha közepén elhelyezkedő konyhasziget fölé építik be az eszközt.

A teleszkópos, kihúzható elszívók a konyhaszekrénybe teljesen beépíthetőek, alig látszanak, és végül vannak az alternatív megoldásként használatos álkürtőbe építhető elszívók, melyekhez külön bekötőszett szükséges. Minden páraelszívó használható keringetéses üzemmódban vagy kivezetve.

Mi alapján válasszunk elszívót?

Légtér: egy újonnan vásárolt páraelszívóról általánosságban úgy gondoljuk, és el is várjuk tőle, hogy teljes mértékben eltüntesse a főzés közben keletkezett gőzt. Erre persze 100%-osan még talán az ipari páraelszívók sem képesek, így a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha olyan, a konyhánk méretének megfelelő teljesítményű készüléket vásárolunk, amely a konyha és a hozzá kapcsolódó nyitott helységek légterében óránként tízszeres légcserét tud biztosítani. A fentiekben részletezett páraelszívók egyes teljesítménye típuson belül és légelszívási technológiától függően is igen különböző.

Ezeket olvastad már?

Külső kivezetés vagy belső keringtetés: természetesen akkor a leghatékonyabb a páraelszívás, ha kültérbe, utcára, lichthofba, belső udvarba tudjuk vezetni a keletkező gőzöket a főzőhelyiségből. A konyha és az ablak elhelyezkedése, falazata, vagy egy meglévő beépített konyhaszekrény miatt viszont sajnos nem mindig megoldható ennek a kialakítása. Ezekben az esetekben marad a belső keringetésű rendszer létrehozása, mint alternatíva.

Beépítési magasság: ha a konyhapult vagy a gáztűzhely felett nincs beépített szekrény, akkor válasszunk dizájnos kürtős készüléket. Gondoljunk arra, hogy ez akár a konyha ékessége is lehet, csak a beépítési magasságra kell ügyelnünk. Túl alacsony felszerelés esetén ugyanis zavarhatja a könnyű hozzáférést, sőt, akár baleset forrásává is válhat. Fő a fej! Vigyázzunk rá!

Tisztíthatóság, élettartam: páraelszívónkat szeretnénk hosszú ideig használni. Első lépésben válasszunk tisztítható rácsos, légszűrővel rendelkező készüléket, és tartsuk karban. Ne használjunk a tisztításhoz savas, maró hatású vegyszereket és érdes, fémszálas szivacsot, csak puha törlőkendőt. Másodsorban gondoskodjunk a szakszerű üzembe helyezéséről, szakemberrel végeztessük el, aki a megfelelő légtechnikai kiegészítőket használja majd. Így biztosítjuk a hatékony működést, a beépített motor hosszabb élettartamát, alacsonyabb zajszintjét és a korai meghibásodások megelőzését.

Világítás: ebben az esetben két funkciót kell szem előtt tartanunk: a dizájnt és a főzőlap-megvilágítást. Főzés közben fontos, hogy jól lássuk, amit készítünk, ezért a páraelszívó kiválasztásánál ez legyen az elsődleges szempont, csak utána döntsünk a dizájnról. Energiatakarékossági szempontból pedig előnyös a LED- vagy a fénycsöves készüléket választani, és az égők beszerezhetőségéről is érdemes tájékozódni. (x)

További Jófogásért kattints ide!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek