Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Neked ez úgysem fog sikerülni!" - avagy jóakaróink kedvenc mondatai

Ha rászántuk magunkat az életmódváltásra, nagyon fontos, hogy a környezetünk támogató legyen. Ez persze nincs mindig így, sajnos gyakran találkozunk lekicsinylő mondatokkal.

„Neked ez úgysem fog sikerülni!” - vajon hányszor hallottad már ezt a mondatot másoktól? És hányszor hallottad ezt egy diéta elkezdése előtt,  vagy éppen a küzdelmes folyamat kellős közepén? Hányszor hallottad azért, mert „jót akartak neked”, vagy mert csak „meg akartak óvni” téged valamitől? De vajon mitől?

Jóakaróink

Ha ez a mondat valaki olyantól érkezik, aki közel áll hozzád, még jobban tud fájni. Ahhoz azonban, hogy megértsük, mitől megy mélyre egy ilyen mondat, ismernünk kell saját magunkat és a határainkat.

Hallgatjuk, hogy „neked minek kell fogyókúrázni, hiszen nem is vagy kövér!”, vagy „ó, már megint egy új fogyókúrába kezdtél?” és ezzel egy időben „ugyan már, neked jól áll, hogy ilyen gömbölyű vagy!”, esetleg „a fogyás egyszerű: egyél kevesebbet, mint eddig!”.

Sosincs és mégis mindig van új a nap alatt, az okosító mondatok nem fogynak el, ahogyan te sem leszel vékonyabb és főleg egészségesebb attól, ha engeded, hogy ezek a mondatok hatással legyenek rád.

Láthatjuk hát, mindig van alkalmasabb időpont az elhatározásra, amit mások jobban tudnak nálad – a fogyókúra is olyan, mint a foci vagy a gyereknevelés: mindenki ért hozzá. Ha pedig bizonytalanok vagyunk önmagunkban és „jóakaróink” ezt megszimatolják, könnyen kibillenhetünk az egyensúlyunkból. Hiszen mindig van jobb és alkalmasabb időpont a fogyókúra elkezdésére, az életmódváltásra: még megvárjuk ezt a nyarat, az utolsó nyaralást, a barátaink esküvőjét, na meg persze a következő hétfőt.

A legfontosabb: a belső motiváció

Nem azzal van a baj, hogy valami nem megy, hanem azzal, ha ezt nem önmagad döntése miatt érzed, hanem más mondatai teszik ezt veled.

Közhely, de ettől még igaz, hogy a legtöbb dolog fejben dől el. Kell egy – belülről fakadó – elhatározás, ami illeszkedik a képességeidhez és a lehetőségeidhez. Ha ismered önmagadat, akkor az életmódváltásodat, az új étrendedet is képes leszel a saját életkörülményeidre formálni, beemelni belőle azt, ami a pénztárcád és a családi étkezési kultúra metszéspontjában van. Egy életmódváltás megkezdésekor, pont azért, hogy az új életed és a valóságod összhangba kerüljön, kulcsfontosságú, hogy legyen egy szakértő segítőd, aki étrend-ügyekben egy dietetikus lesz, mozgás ügyben pedig egy edző.

Nézzük meg a másik oldalt is: kik azok, akik ezeket a mondatokat mondják?

Azok, akik ha lehet, megragadnak minden alkalmat, hogy ne önmagukkal, hanem a másikkal kelljen foglalkozniuk. Mert az eltereli a figyelmet önmagukról, eltávolítja a fájdalmat és a nehézségeket. Így legalább a látszat szintjén kikerülhető a kudarc.

Amikor egy gyerek vagy akár egy felnőtt bánt egy másikat és a többiek nézik őket, akkor ők is részesei a bántalmazásnak. Ők azok a passzív „kívülállók”, akik megkönnyebbülten konstatálják, hogy amíg más van porondon, addig legalább nem ők a céltáblák. Ezt a viselkedést meg lehet érteni, de ez nem jelent felmentést és semmiképpen nem kell elfogadnunk.

Hogyan „éljünk túl”?

  • Ne hagyd, hogy más helyett céltábla legyél! Bárhogy is dönts, állj ki magadért és a saját döntésedért!
  • Keress társakat! Rengetegen járnak ugyanabban a cipőben, amiben te, küzdenek ugyanazokkal a nehézségekkel. Egy online csoport is nagyon sokat segíthet, de ha személyesen is tudsz magad mellé sorstársat találni, az még jobb lehet. (Persze itt is figyelj, és csak a pozitív hozzáállással foglalkozz!)
  • Beszélj a közvetlen környezeteddel (családdal, barátokkal, társsal, gyerekekkel), hogy neked fontos, hogy teszel az egészségedért, és igazából nekik is az. Támogassanak abban, hogy jusson időd főzni, edzeni, magaddal foglalkozni.
  • Fordulj szakemberhez! Egy dietetikus, egy edző segít abban, hogy rajta maradj a jó úton, hogy eligazodj a tévhitek és a jóakarók tanácsai között.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!