Jé, erre is jó a kávé?

Kávé. Frissen őrölve. Frissen főzve! 100-ból 99 embernek erre könny gyűlik a szemébe, ha megérzi, megtorpan, nyáltermelése beindul, és meg sem áll az első csészéig.

Ez tényleg szinte mindenkivel így van – tapasztalhatjuk úton-útfélen a sorra nyíló trendi kávézókban, a bio és organikus kávékülönlegességek dömpingjén, a George Clooney reklámján felnőtt fiatalok kapszuláskávé-mániáján, vagy akár az irodában kollégáinkon. (Én mondjuk kivétel vagyok, mióta élek, fejfájást kapok a friss kávé illatától, és csak min. 3 dl tejjel+habbal tudom meginni, de ez most mellékes). Sokkal fontosabb, hogy a kávéban jóval több rejlik annál, minthogy megigyuk. Csomó mindenre jó még a háztartáson belül, figyeljetek!

1. Arcradír

Mivel a zacc szemcséi érdesek, kiválóan ledörzsölik arcunkról az elhalt hámsejteket – természetes, nincs benne kemikália, és egész nap espresso-illatú lehetsz tőle!

2. Fűszerezz vele húst!

Igen-igen. Fűszerezd. Húsod. Kávéval. Csodás pikáns-füstös ízt ad neki, ha a hús kérgét szárazon bedörzsölöd sötéten pörkölt őrölt kávéval! Főleg steak-ekhez ajánlott.

3. Komposztálj természetesen!

Készíts biokomposztot és műtrágyát kávézaccból! A zacc táptalaja a különféle bacilusoknak, melyek fontosak a komposztálás során, ezen kívül pedig sok benne a magnézium, nitrogén és a kalcium. Ha a talaj felső rétegét beszórjuk vele, meg is van a kemikáliamentes műtrágyánk! Bónusz: nem büdös.

4. Rovarriasztó

A rovarok – és mi néhányan - nem kedveljük a kávé illatát, ezért messze megyünk tőle. Ha rovarokkal, szúnyogokkal küzdesz, tegyél az ablakhoz, a sarokba, az ajtó réseihez stb. némi kávézaccot, hogy messzire ijedjenek. Ha pedig nincs nálad szúnyogriasztó, de épp a szabadban tartózkodsz, van kávézaccod, és nem ódzkodsz attól, hogy nyakig koszosnak tűnj, kend magadra - ez tényleg zöld megoldás!

5. Ipari só helyett szórj zaccot a csúszós hóra!

Környezetkímélő, és szintén hasznos- gyűjts össze nagyobb mennyiségű kávézaccot, és a betont és a kutyák-macskák talpát szétmaró ipari só helyett szórd ezt a hóra és a jégre.

6. Fapác

Furán hangzik, de mivel a ruhánkon is foltot hagy, a fabútort is beszínezi szép barnára. Főzz le egy kávét, a zaccot rakd bele vissza, és kenegesd be vele kezeletlen fabútorodat!

Olvastad már?

11 étel, amivel ki is takaríthatsz

7. Serpenyőkhöz

A kávézacc abszolút bio súrolószer lehet zsíros edényekhez is - a mosogatótálhoz hasonlóan. Karcos (de nem karcoló) kis szemcséivel szuperül lehozza a szennyeződést, míg részecskéi hatékonyan elnyelik a zsírt.

8. Mosogatótisztítás

Zsíros, étellerakódásokkal teli mosogatótáladat is kitisztíthatod, ha némi mosogatólevet összekeversz forró vízzel és kávézaccal, és ezzel az eleggyel látsz neki a dörzsölésnek!

9. Rossz lehelet

Ha szádba veszel egy egész kávészemet és elrágcsálod, szuperfriss lesz a leheleted. Igaz, kevésbé erőteljesen, mint egy mentolos rágótól, de legalább nem telik évekbe, míg lebomlik a gumi a szervezetedben - vagy kiköpve a földön.

10. Légfrissítőt belőle!

Azt hiszem, ez köztudott, de tényleg működik – az őrölt kávé elnyeli a kellemetlen szagokat a szobában, de a hűtődben is. Külön előnyben a kávéillatért megőrülők tetemes tömege.

A NoSalty kávés receptjeivel zárjuk a sort:

(via huffingtonpost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek