Javaslat született, hogy induljon újra a turizmus és a vendéglátás

Szakértők javaslatot írtak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek a Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége kérésére. Cél: a magyar turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok segítése.

A levél kiemeli, hogy a kulturális, turisztikai, rendezvényszervező és vendéglátó ágazatokban résztvevők az elmúlt években jelentősen és folyamatosan növekvő mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez. Együttesen többszázezer embert foglalkoztatnak, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára.

A jelen helyzetben azonban a kulturális, turisztikai, rendezvényszervező és vendéglátó ágazatokban résztvevők olyan negatív spirálba kerültek, amiből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.


Újfajta támogatási rendszert szorgalmaznak

A döntéshozókhoz eljuttatott javaslat szerint egy olyan támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik, amely nem haladja meg az ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét. Levelükben egyrészt kérik, hogy azok a vállalkozások, melyek árbevétele a pandémia miatt minimum 50%-kal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszaknál, azok igényelhessenek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20%-a. A javaslat kéri továbbá egy hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális ÁFA bevezetését.

Mint az korábban napvilágot látott, a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PwC Magyarország tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5%-ra történő csökkentéséről, mely támogatás közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek. Ezzel megelőzhető lehet egy több mint 40 milliárd forintos, hatalmas kulturális és társadalmi jelentőséggel bíró ágazat összeomlása.

A javaslat az alábbi linken elérhető.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek