Édes Óperencia!

A legtöbb szülőnek ismerős ez a mondat: „Ezt nem eszem meg!” A kisgyermek egyszer-kétszer biztosan elejt egy hasonló mondatot. Ő nem érzi a súlyát, de a legtöbb anya megijed.

Már pici korunktól belénk nevelik a napi – minimum – háromszori étkezést, mert a szülők attól tartanak, hogy ha nem esszük meg a napi mennyiséget, akkor baj lesz. Lehet is! Abban az esetben, ha hosszú távú étvágytalanságról beszélünk. Ilyenkor célszerű orvoshoz fordulni. Hogy miért nem eszik a gyerek, annak számtalan oka lehet – mind fizikai, mind pszichés.

Azonban, ha csak egy-két napja kezdett finnyáskodni a hercegkisasszony vagy a kis királyfi, még idejében megelőzhetjük, hogy „rossz evő” váljon gyermekünkből. Ha nem görcsölünk a problémán, hanem vidáman és játékosan igyekszünk megoldani a helyzetet. Fogjuk fel úgy az étkezést, mint egy szuper szórakozási lehetőséget. Bár nevelőinktől sokat hallhattuk, hogy „ne játssz az étellel”, mi most mégis erre biztatnánk a szülőket!

Ha örömünket leljük az étel elkészítésében, gyermekünk is örömét leli majd az elfogyasztásában. Összegyűjtöttünk néhány ötletet arra, hogyan is dobhatjuk fel az ételt úgy, hogy még az utálatos zöldség is a pocakba kerüljön a tányérról.

Nézzünk úgy a tányérra, mint egy fehér vászonra!

Az ételekből készíthetünk tájképet, figurákat, ábrákat, vagy ami éppen jól esik. Mi egy zöld legelőt jelenítettünk meg, brokkoliból, karfiolból és cukkiniből. Természetesen nem szükséges ezekhez a zöldségekhez ragaszkodni. Kreativitásunknak csak a képzelet szabhat határt!

Karfiolbárányok egy brokkolimezőn

Építkezz gofriból!

Most biztos sok édesanya felmordul, mondván „kinek van erre ideje?”. Nem kell, hogy mindennap ilyen étellel pepecseljünk. De a hétvégék tökéletesek egy kis mókához. Ha sehogy sem fér bele az időnkbe, adjuk oda a kész gofrit, és az alapanyagokat a gyerkőcnek, majd hagyjuk, hogy azt készítsen belőle magának, amit csak szeretne.

Kutyaház gofriból

Szúrd ki a kalácsot!

Ez egy igen egyszerű, de annál nagyszerűbb ötlet. Nem kell más hozzá, csak néhány mézeskalács-kiszúró és kétféle kalács vagy kenyér. Hamar elkészíthető, esztétikus, és remek reggeli vagy vacsora válhat belőle a család számára.

Kalács kiszúroformával

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.