A japánok miniatűr édességeik köré is filozófiát költenek - ez a wagashi, a falatnyi művészet

Láttál már tündéri, színes, miniatűr japán édességeket? Lehet átlátszó, benne egy aranyhallal vagy akár virág, esetleg nyuszi formájú, nyúlós, de kemény is - ez a wagashi!

A wagashi a japán desszertek gyűjtőneve, viszont korántsem holmi sima süteményekről vagy bonbonokról van szó - minden érzékre ható, egész filozófiát felölelő, szebbnél szebb színes, szoborszámba menő apró édességekről.

Lélegzetelállítóak

A Z 5 É R Z É K S Z E R V M Ű V É S Z E TE

A gyönyörű falatok az évszakok, a természet körforgását képezik le, amellett, hogy a híres japán teaceremóniák során is fontos szerepet töltenek be. Ízük sosem uralhatja le a felszolgált tea aromáját.

Egyszerre hatnak az ízlelésre, a látásra, a szaglásra és a tapintásra, sőt akár a hallásra is, ahogy megelevenítenek egy-egy természeti jelenséget. Minden évszakban más fajtát készítenek és fogyasztanak:

Nyári wagashi

T É L:ekkor a havat szimbolizáló, hófehér cukros wagashik a jellemzőek

T A V A S Z:virág (főleg cseresznyefavirág) alakú színes apróságokat készítenek fehér- és vörösbabpasztából

USAGI

N Y Á R:ilyenkor a hűsítő, zselés, átlátszó, víz tematikájú (például halas) édességek a jellemzők

Ő S Z: ekkor pedig szezonális gyümölcsöket és faleveleket ábrázolnak piros, barna, sárga színekben, sokszor juharfalevél formában

A wagashi a teaszertartásoknak is fontos eleme

M I B Ő L K É S Z ÜL?

Fő összetevője a nyúlós rizsliszt, az azuki babpaszta, az agar-agar és a cukor. Ezen anyagok különféle módszerekkel való feldolgozásából számos állagú, keménységű, típusú, formájú wagashit készítenek, ilyen a mochi, az usagi, a wanama, a rakugan, a manju, a dango, a monaki, és még sorolhatnánk.

YUKAN típusú wagashi

T Ö R T É N E T E

Az édességnek hihetetlen történelme van: a Yayoi érára datálódik vissza (i.e. 300 és i.u. 300 között), de ekkoriban még "csak" a bogyós gyümölcsöket illetve a dió- vagy mogyoróféléket hívták wagashinak. Később a buddhista szerzetesek által Kínából átvett különféle technikáknak köszönhetően Japánban is elindult a mochi illetve a dango készítése - ezek a rizs alapanyagú édességek már valódi wagashinak - és luxusterméknek - számítottak, és közben fokozatosan apró műalkotásokká nőtték ki magukat.

A bal oldali színes, pálcikára húzott rizsgolyók neve DANGO

A Muromachi időszakban (1336-1537) a virágzó kereskedelemnek köszönhetően Japánba érkeztek olyan alapanyagok, amelyek új ízeket, eljárási módokat eredményeztek. Megjelent például a cukor, amivel kedvükre édesíthettek - eddig ugyanis az összetevők természetes cukortartalmával operáltak. A 19. századra a wagashi-kereskedelem is fellendült, régiókat ívelt át, a verseny pedig nőtt. Ma már Japán édes gasztronómiájának legfőbb jellegzetessége, az ország rajongóinak egyik kedvence.

Minden egyes darab egy műalkotás

Ezt is nézd meg az ízHUSZÁR-on!

Enzsöl Balázs édességei mellett nem lehet szó nélkül elmenni

via és via

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...