Itt a spárgaszezon, megmutatjuk, hogyan válaszd ki a legfinomabb zöldséget!

Végre itt a spárgaszezon, áprilistól június végéig szinte bárhol frissen beszerezhetjük ezt a finom és sokoldalú zöldséget. Levesbe,köretnek vagy főételnek, tuti befutó lesz!

Bár ma már nincs olyan zöldség és gyümölcs, amit ne lehetne egész évben kapni, spárgából is legalább kétfélét különböztetünk meg: az egész évben is kapható halványító, vagyis fehér spárgát, és az áprilistól júniusig zöldellő friss és zsenge lilás-zöldes spárgát.

Magyarországon az 1920-as évektől kezdték nagyobb mennyiségben termelni a spárgát, ma pedig már több, mint háromezer tonnát szüretelnek belőle évente. A spárga zsenge, megvastagodott hajtásai mellett hosszú száruk is rengeteg értékes növényi rostot tartalmaz (rengeteg víz van benne, magas A-, B-, C- és E-vitamintartalma mellett magas káliumtartalma miatt is ajánlják fogyasztásra), fontos azonban odafigyelni arra, milyen állagú zöldséget választunk.

Hogyan vásároljunk spárgát?

Zöldségesnél és szupermarketekben egyaránt kötegben kapható a spárga, melynek elsőként szárait érdemes gondosan megtapogatni. A Friss spárga szára egyenes és kemény, nyomásra egy kis levet ereszt, ebből lehet a legfinomabb fogásokat elkészíteni. A már kókadt és töredező zöldségeket nem érdemes a kosárba tenni.

Gondoljuk át, mikor akarunk spárgát fogyasztani, a zöldség ugyanis csak néhány napig marad friss, éppen ezért csak annyit vegyünk, amennyi biztosan elfogy majd a következő nagy étkezéskor.

Ha mégis tárolni szeretnénk a spárgánkat, mindenképpen fagyasztóba tegyük a spárgánkat, lehetőleg műanyag zacskóba csomagolva, így nagyjából egy hétig még frissen tarthatjuk a nyers zöldséget.

via GIPHY

Milyen spárgák közül választhatunk?

A zöld spárga a fotoszintézisnek köszönheti szép, friss színét, míg a fehér spárga a sötétben nő meg (ezért nincsen színe). A lilásabb színű spárga antioxidánsokban gazdag és rosttartalma is alacsonyabb, éppen ezért sokkal édesebb és zsengébb.

Míg a fehérebb spárgát krémleveshez illetve bassanói vagy hollandi mártáshoz ajánlják, addig a zöld változat inkább illik olyan karakteres ételekhez, mint a sonka, a gomba, a birka hús vagy a sajt.

A pucolás

Míg a fehér spárgát minden alkalommal alaposan meg kell pucolni, addig a zöldet általában elég csak megmosni. A fehér spárgát a síp alatt két centivel kezdjük el hámozni (csak lefelé húzzuk a kérget), fás végét pedig ne vágjuk, csak törjük le. A spárgát nem véletlenül áztatják sokan vízbe pucolás előtt: a hideg, jeges víztől könnyebben kezelhető lesz a zöldség.

Párolás és főzés

Emlékeztek még Bridget Jones híres kék levesére? Nem mindegy, milyen spárgával kötjük át a spárgát...

Párolásra is van ám egy szuper tippünk: mivel a spárga rügyes része puhább, gyorsabban párolódik, így érdemes egy csokorba kötni az összes spárgát és úgy beletenni a forró vízbe, hogy a spárgasípok a víz fölé érjenek.

A pároláshoz használhatsz pároló betétet is, így a zöldséget csak a hő fogja megpuhítani, nem veszíti el az értékes tápanyagokat!

Ha továbbra is a főzés mellett döntünk, kevés sóval, cukorral és citrommal édesítsük a vizet. Míg a zöld spárga 10 perc alatt puhára fő, addig a fehér spárgának nagyjából 15 perce lesz szüksége.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via:nosalty, wikihow.com

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...