Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 okos trükk és praktika spárgához

Előétel, leves, köret, bármit is készítsünk spárgából, biztosan finom lesz! De hogyan tartsuk meg a legtöbb értékes rostanyagot benne és hogyan tároljuk? Most eláruljuk!

A spárga nagyüzemi termesztése 1920-tól indult el hazánkban, mára több mint 3000 tonnát szüretelnek évente belőle. Színesek és szépek: halványító, vagyis fehér -, lila és zöld árnyalatban pompáznak. Zsenge, megvastagodott hajtásai a legfinomabbak, de száruk is értékes növényi rostokat tartalmaz. A fehér fajta inkább krémlevesbe és pároltan hollandi mártással leöntve a legfinomabb. Gyakorta fás, ezért szárát érdemes megpucolni. A vékony zöld- és lila-féléket nem érdemes turmixolni, pár perc blansírozás után fogyaszthatóak. Három-négy szálanként baconbe tekerhetjük, piríthatjuk, tempurába mártva süthetjük, grillezhetjük és szeletelve rizottóba, tésztába, salátába keverhetjük őket.

Spárgavásárlás

Vásárlásnál nyomkodjuk meg a spárga szárát, ha száraz és törik, akkor már nem friss, ha levet enged magából, akkor bátran megvehetjük. Abban az esetben, ha a fején a rügyrész lekonyul, – ez már messziről látható – már régóta ott fonnyadozhat a pulton, nem érdemes kiemelni.

Spárga tárolása

Gyorsan elveszíti frissességét, ezért csak annyit vásároljunk egyszerre, amennyit rögtön is felhasználunk.

Spárga pucolása

A zöldek végét elég letörni, a fehéreket legtöbb esetben meg kell pucolni, kattints a képre, hogyan csináld!

Spárgapucolás könnyedén

A jeges víz azért árválkodik a képen, mert várja, hogy beleáztassák a spárgát, így ugyanis könnyebben pucolható!

Spárga párolása

A friss, zsenge spárga rügyei gyorsabban megpárolódnak, mint a száruk. Ha csokorba kötöd őket és szárukkal lefelé állítva teszed forrásban lévő vízbe, akkor pont egy időben történik meg a csoda!

Pároló betét

Ez egy kis helyen tárolható, összecsukható pároló betét, de használhatsz egy szűrőt is a spárga párolásához. Így csak a gőz éri, az értékes tápanyagok maradnak, nem főnek ki belőle és a színét sem veszíti el.

Spárga főzési ideje

Színtől és vastagságtól is függ: a zöldeknek elég 10 perc, a fehérek 15 percet igényelnek.

Spárga főzővize

Tedd ízletesebbé a spárgát: tegyél a főzővizébe egy kevés sót, cukrot és citromlevet. Ha csak blansírozzátok, akkor forgassátok át forró vajon, úgy talán a legjobb!

Tengeri spárga

És végül, de nem utolsó sorban próbáljátok ki minél több fajtáját!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!