Itt az ideje, hogy megtanulj kefirt készíteni házilag

István szakácstársatok megelégelte, hogy sehol sem talál pontos leírást a kefir házilagos készítéséhez, ezért most megosztja veletek jól bevált receptjét - próbáljátok ki!

"Nem csak azért fogyasztok napi másfél literrel a házi készítésű kefiremből, mert szeretem, hanem amióta iszom, nincs refluxom. Ha három napig kihagyom, megint itt van a baj. De ezenkívül is sok gyógyhatása van, a joghurttal ellentétben például lúgosít. Egyetlen baja, hogy nehezen hozzáférhető, csak ismerősöktől szerezhető be. Ezért négy éve folyamatosan magam készítem, most pedig átadom tapasztalataimat a Nosalty olvasóinak." - írta szerkesztőségünknek Kassai István, azaz musicus2.

A kefirkészítésről röviden

Az élesztőgombákat hideg vízzel leöblítjük, tiszta üvegbe tesszük, felöntjük tejjel, és betesszük a konyhaszekrény legsötétebb zugába. Esténként vagy reggelente az elkészült kefirt műanyag szűrőn átszűrjük egy edénybe és jóízűen megisszuk. Így folytatódik körkörösen a feladatunk és annak gyümölcsének betakarítása.

A Nosalty oldalán is találsz házi kefir receptet, kattints rá!

Kefirkészítés részleteiben - ezekre ügyelj!

  • Az egészséges kefirgomba tejfehér színű, karfiolhoz hasonló küllemű, ruganyos állagú és szagtalan.
  • A kefirgombát tiszta üvegbe helyezzük, és felengedjük tejjel. Nem szabad fémedényt, fémszűrőt, fémkanalat használni, mert ha a gomba fémmel érintkezik, megbarnul, elpusztul!
  • Ha több gomba van a tejben, gyorsabban érik, ha kevesebb, lassabban.
  • Az üveget sötétben tartsuk. A fény megöli a gombákat. Tapasztalatom szerint a szobai világítást elbírják, a közvetlen napsütést viszont nem.
  • Az üveget szobahőmérsékleten tarthatjuk a kívánt ideig. Minél hidegebb a hőmérséklet, a gomba annál lassabban dolgozik. A hűtőben nagyjábólfele annyiragyorsan érik, mint a szobában, így nyáron gyorsabban, mint télen.
  • Minél tovább érleljük a kefirt, annál savanyúbb lesz. A minimális érlelési idő szobahőmérsékleten 12 óra, ekkor már jellegzetes kefirt kaphatunk. Kísérletezzük ki a nekünk megfelelő ízt, a gomba mennyiségének adagolásával és az érlelési idő hosszának változtatásával. Túl hosszan ne tartsuk a tejben a gombát, mert a tej ecetesen savanyú lesz, majd megkeseredik, végül a gomba elpusztulhat.
  • Ha a kefir érett, a gomba feljön a felszínre, szilárd réteget alkot rajta.
  • Az üveg tartalmát zománcozott, vagy műanyag szűrőn átszűrjük egy zománcozott, vagy műanyag edénybe. Gondosan rázogassuk ki belőle a kefirt, műanyag kanállal kanalazzuk ki belőle a kis gombamaradványokat is, majd a gombákat hideg vízzel öblítsük át.
  • Ezután a folyamat kezdődhet elölről.
  • A kefir italt hűtőben tartsuk, mert romlékony, hamar tönkremegy.
  • A gombát vízzel felöntve lehet mélyhűtőben tartani, van, akinek évekig megmaradt. Ha hideg vízben hűtőbe tesszük, több napig kibírja tej nélkül is.
  • A gombának mindegy, hogy sovány vagy félzsíros, gyári vagy termelői tejet öntünk rá, neki a tejcukor a fontos, azt eszi. Viszont nekünk nem mindegy, hogy milyen tejből készült italt iszunk, a beltartalom szempontjából van különbség.
  • A kefir, bár élelmiszer, gyógyhatása jelentős és sokrétű.
  • Az elromlott, elszíneződött, megbetegedett, megbüdösödött vagy lusta kefirgombát a következő módon gyógyíthatjuk meg: mossuk le a gombát igen alaposan, tegyük zárható befőttesüvegbe, majd öntsük fel tiszta vízzel kétszer naponta. Az üveget kiöntés előtt jól rázzuk fel. Három nap után öntsük fel a gombát tejjel, tartsuk szobahőmérsékleten, és szűrjük-mosogassuk naponta. Az első alkalmakkor keserű, vagy büdös lehet a tej, ezt öntsük ki. A harmadik-negyedik felöntésnél – de legkésőbb egy hét múlva – már jóízű lesz a kefir. Megéri bajlódni vele, mert nem egyszerű beszerezni.

István ajánlata ez a kefirfórum, itt érdeklődjetek kefirgomba után!

Ezeket olvastad már?

Éttermi kedvencek házilag

Hamburgert és tortillát biztos mindenki készített már otthon. Esetleg jobban sikerült, mint ahogy a kedvenc éttermedben adják? Miért nem próbálsz ki mást is?

Gréti

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...