Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt az ideje, hogy megtanulj kefirt készíteni házilag

István szakácstársatok megelégelte, hogy sehol sem talál pontos leírást a kefir házilagos készítéséhez, ezért most megosztja veletek jól bevált receptjét - próbáljátok ki!

„Nem csak azért fogyasztok napi másfél literrel a házi készítésű kefiremből, mert szeretem, hanem amióta iszom, nincs refluxom. Ha három napig kihagyom, megint itt van a baj. De ezenkívül is sok gyógyhatása van, a joghurttal ellentétben például lúgosít. Egyetlen baja, hogy nehezen hozzáférhető, csak ismerősöktől szerezhető be. Ezért négy éve folyamatosan magam készítem, most pedig átadom tapasztalataimat a Nosalty olvasóinak.” – írta szerkesztőségünknek Kassai István, azaz musicus2. 

A kefirkészítésről röviden

Az élesztőgombákat hideg vízzel leöblítjük, tiszta üvegbe tesszük, felöntjük tejjel, és betesszük a konyhaszekrény legsötétebb zugába. Esténként vagy reggelente az elkészült kefirt műanyag szűrőn átszűrjük egy edénybe és jóízűen megisszuk. Így folytatódik körkörösen a feladatunk és annak gyümölcsének betakarítása.

A Nosalty oldalán is találsz házi kefir receptet, kattints rá!

Kefirkészítés részleteiben – ezekre ügyelj!

 • Az egészséges kefirgomba tejfehér színű, karfiolhoz hasonló küllemű, ruganyos állagú és szagtalan.
 • A kefirgombát tiszta üvegbe helyezzük, és felengedjük tejjel. Nem szabad fémedényt, fémszűrőt, fémkanalat használni, mert ha a gomba fémmel érintkezik, megbarnul, elpusztul!
 • Ha több gomba van a tejben, gyorsabban érik, ha kevesebb, lassabban.
 • Az üveget sötétben tartsuk. A fény megöli a gombákat. Tapasztalatom szerint a szobai világítást elbírják, a közvetlen napsütést viszont nem.
 • Az üveget szobahőmérsékleten tarthatjuk a kívánt ideig. Minél hidegebb a hőmérséklet, a gomba annál lassabban dolgozik. A hűtőben nagyjából fele annyira gyorsan érik, mint a szobában, így nyáron gyorsabban, mint télen.
 • Minél tovább érleljük a kefirt, annál savanyúbb lesz. A minimális érlelési idő szobahőmérsékleten 12 óra, ekkor már jellegzetes kefirt kaphatunk. Kísérletezzük ki a nekünk megfelelő ízt, a gomba mennyiségének adagolásával és az érlelési idő hosszának változtatásával. Túl hosszan ne tartsuk a tejben a gombát, mert a tej ecetesen savanyú lesz, majd megkeseredik, végül a gomba elpusztulhat.
 • Ha a kefir érett, a gomba feljön a felszínre, szilárd réteget alkot rajta.
 • Az üveg tartalmát zománcozott, vagy műanyag szűrőn átszűrjük egy zománcozott, vagy műanyag edénybe. Gondosan rázogassuk ki belőle a kefirt, műanyag kanállal kanalazzuk ki belőle a kis gombamaradványokat is, majd a gombákat hideg vízzel öblítsük át.
 • Ezután a folyamat kezdődhet elölről.
 • A kefir italt hűtőben tartsuk, mert romlékony, hamar tönkremegy.
 • A gombát vízzel felöntve lehet mélyhűtőben tartani, van, akinek évekig megmaradt. Ha hideg vízben hűtőbe tesszük, több napig kibírja tej nélkül is.
 • A gombának mindegy, hogy sovány vagy félzsíros, gyári vagy termelői tejet öntünk rá, neki a tejcukor a fontos, azt eszi. Viszont nekünk nem mindegy, hogy milyen tejből készült italt iszunk, a beltartalom szempontjából van különbség.
 • A kefir, bár élelmiszer, gyógyhatása jelentős és sokrétű.
 • Az elromlott, elszíneződött, megbetegedett, megbüdösödött vagy lusta  kefirgombát a következő módon gyógyíthatjuk meg: mossuk le a gombát igen alaposan, tegyük zárható befőttesüvegbe, majd öntsük fel tiszta vízzel kétszer naponta. Az üveget kiöntés előtt jól rázzuk fel. Három nap után öntsük fel a gombát tejjel, tartsuk szobahőmérsékleten, és szűrjük-mosogassuk naponta. Az első alkalmakkor keserű, vagy büdös lehet a tej, ezt öntsük ki. A harmadik-negyedik felöntésnél – de legkésőbb egy hét múlva – már jóízű lesz a kefir. Megéri bajlódni vele, mert nem egyszerű beszerezni.

István ajánlata ez a kefirfórum, itt érdeklődjetek kefirgomba után!

...és ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lousha
Lousha / Lousha Wed, 2017-01-11 11:54

Köszönöm. Bármilyen recept alapján is, mindenkinek csak ajánlható a kefir rendszeres fogyasztása, az biztos. Finom, jót tesz, és az elkészítése sem vesz igénybe többet napi pár percnél, mi kellhet még? :)

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2017-01-11 11:50

Kedves Lousha!
Igen, a Nosalty oldalán szinte minden témában található leírás. Köszönhetően Neked, házi kefir recept is van. Ez a cikk egy kicsit kibontja, részleteiben is bemutatja a kefir készítés mibenlétét, előnyeit, buktatóit, így adva még több információt az olvasóknak. A biztonság kedvéért belinkeljük a receptedet a cikkbe, hogy biztosan megtalálja mindenki.
Üdvözlettel:
a Nosalty csapata