Az influenza valóban megelőzhető?

Itt az influenzaszezon. A legjobb védekezés azonban nem a támadás, hanem a megelőzés! Állítsunk inkább össze magunknak a szervezetünk védekezését erősítő étrendet.

Méz

Szerintem senki előtt nem vitás, hogy szervezetünk akkor tud megfelelően védekezni a betegségek, köztük az influenza ellen is, ha védőanyag-raktárait megfelelően feltöltöttük.Ebben elsődleges segítőtársaink lehetnek a vitaminok. A téli időszakban amúgy is fontos a vitaminpótlás, de az influenza közeli időszakban fordítsunk erre külön figyelmet.

Reggelire, tízóraira, uzsonnára együnk gyümölcsöt – például C-vitaminban gazdag déli gyümölcsöket, igyunk gyümölcsturmixokat, smoothie-kat. Ebédünkhöz válasszunk zöldségleveseket, köretnek friss salátákat. Együnk zsírban oldódó vitaminban gazdaggyümölcsöket is, például diót, mandulát.

A zöldségek és a gyümölcsök, amellett, hogy természetes vitaminforrások, élelmirost-tartalmuknál fogva javítják legfontosabb védekezőbástyánk, a bélrendszerünk működését is. Ennek érdekében fogyaszthatunk még probiotikus joghurtokat, kefirt is. Magas antioxidánstartalmú a méz, válasszuk a hiteles termelői változatokat. Régóta ismert és igazolt a fokhagyma jótékony hatása egyes betegségek megelőzésében. Ne sajnáljuk most az ételeinkből, a bátrabbak és egyedülállók önmagában is fogyaszthatják.

Megfázás elleni leves recept

Együnk rendszeresen, ne koplaljunk, figyeljünk oda a napi megfelelő energiabevitelre, a nagy lendületű fogyókúráknaknem most jött el az ideje. Szervezetünk a megfelelő energiaellátás hiányában legyengül, fogékonyabb lesz a fertőzésekre.

A fentiek mellett nagyon fontos a megelőzésben és a terápiában is a megfelelő pihenés ésa mozgás, és amennyire tehetjük, kerüljük a negatív stresszt, kényeztessük magunkat pihentető fürdővel és ne felejtsünk el gyakran kezet mosni!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezért válogasd meg, hogy kivel eszel a munkahelyeden

Ha te is együtt szoktál ebédelni a kollégákkal békeidőben, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint nagyon befolyásolja az étkezési szokásainkat az, ahogyan a többiek esznek, így ha egészségesen akarsz élni, egy gyorskajafüggő társaság nagyon meg tudja nehezíteni az életedet.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek