Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ilyen a LION diéta, ami alatt kizárólag húst lehet enni – hát normális ez?

Mennyire egészséges, ha valaki csak steak-et eszik? A lion diéta hívői kizárólag húst esznek, és úgy vélik, betegségeket is gyógyíthatnak ezzel a bizarr étrenddel.

LION diéta

Hallottál már a Lion, azaz 'oroszlán' diétáról? Követői KIZÁRÓLAG húst esznek, legelvetemültebb hívői pedig a fogyástól kezdve, az autoimmun betegségek kezelésén keresztül, bizonyos esetekben akár a rák gyógyításáig mindent megígérnek követőinek.

Receptajánló:

Hogyan működik?

Csak olyan ételt lehet megenni, ami olyan alapanyagból készült, ami valaha futott, repült vagy úszott. A diéta keményvonalas követői kizárólag marhasteaken és vízen élnek, akik lazábban fogják fel, esznek tejtermékeket is.

Tényleg húsevők vagyunk alapvetően?

Az elmélet abból a több mint kérdéses feltevésből indul ki, hogy az ember alapvetően húsevő állat, így semmi bajunk nem lesz, ha kizárólag húst eszünk, sőt, így szinte bármiből kigyógyulhatunk, hiszen erre lettünk kitalálva. Ez az állítás a tudományos konszenzusnak ellentmond, mely úgy szól, hogy az ember történelem előtti fejlődése során fokozatosan kezdett el húst fogyasztani, azaz mindenevővé válni, (1) de közel sem lett igazi húsevő, azaz ragadozó.

Az oroszlándiétát ennek ellenére számos, az USA-ban ismert ember, köztük orvosok is népszerűsítik. Igaz, hogy egyelőre csak a húsevő közösség tagjainak személyes beszámolói alapján, de epilepsziára, cukorbetegségre, anyagcsereproblémákra, illetve autoimmun-betegségekre, sőt rákra is a húsevés lehet szerintük a gyógyír. Ezt állítja például Mikhaila Peterson is, Jordan Peterson kanadai pszichológus és világszerte hírhedt megmondóember lánya. Peterson honlapján és Youtube-csatornáján is beszámol a húsevéssel kapcsolatos tapasztalatairól, – sőt, milliós rajongótáborral rendelkező apja is kiállt mellette. A fiatal nő gyerekkora óta több autoimmun-betegséggel, köztük olyan súlyos ízületi gyulladással küzdött, melynek következményeképp több műtétet végeztek a lábán. Ám mióta csak steaket eszik, azt állítja, tünetmentes.

Kell a C-vitamin?

Úgy tűnik, hogy a vérképzéshez és idegi működéshez szükséges B12-vitamin, illetve a vas és a cink megtalálható a húsban, így a diéta követőinek nem kell az azonnali egészségromlástól tartania. (3) Mivel azonban a zöldségek és a gyümölcs fogyasztása szigorúan tilos, felmerül, hogy a  C-vitamin hogyan kerül a szervezetbe. A húsevők azt állítják, hogy ha az ember nem fogyaszt szénhidrátot, akkor a szervezetnek kevesebb C-vitaminra van szüksége, és a kellő mennyiséget az izomszövetből állítja elő, amennyiben ketontesteket termel, melyek átveszik a C-vitamin testben ellátott funkcióit.  (4) Így érvelt például az USA-ban sztárnak számító súlyemelő, Dr Shawn Baker, aki egyrészt eredetileg ortopéd sebész volt, másrészt inkompetencia miatt már régebben visszavonták praktizálási engedélyét. Az állítás ez esetben is nettó hülyeség.

Valójában a kizárólagos húsevés skorbuthoz vezet, mely kezelés nélkül halálos. 
 

Ez is érdekelhet!

Ismerkedj meg a C-vitaminnal!

Áltudományos magyarázatok – a glutén az ördög

A diéta másik, egyelőre szintén megalapozatlan kulcsfeltevése, hogy léteznek úgynevezett anti-tápanyagok, melyek a növényekben találhatóak, nem emészthetőek, így aztán biztosan károsak. Ilyen például a napjainkban egyik leghatásosabb hívószó a félelemkeltésben, a glutén.

Az anti-tápanyagoknak a húsevő diétát folyatók szerint az a szerepük, hogy a ragadózó állatokat, amelyekhez az elmélet szerint az ember is tartozik, elrettentse a növények fogyasztásától. Erre azonban semmilyen tudományos bizonyíték nincs, nem utolsó sorban azért, mert a tudományos közösség magát az anti-tápanyag fogalmát sem ismeri.

Ellentmondásos információk

A táplálkozási szakértők egyelőre óvatosságra intenek ezzel az igen egyoldalú táplálkozással kapcsolatban( 9-10), hiszen megemelkedett koleszterinértékekhez, ezáltal szív-  és érrendszeri megbetegedésekhez, szélsőséges esetekben végbélrákhoz is vezethet. A diéta során gyógyulásról szóló beszámolók kis létszámon, önszelekción és sokszor inkább együttjáráson, mint ok-okozati összefüggésen alapszanak, így érdemes fenntartással kezelni őket.

Ezeket láttad?

forrás: via, via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!