Ilyen a kínai konyha - 2. rész

Most akkor következzék múlt heti cikkünk folytatása, amelyből kiderül, hogy a kínai konyha nemcsak hogy nem egységes, de az egyik legváltozatosabb, amit ismerünk! 

Dim sum recept

Az biztos, hogy Kína történelmében a kulturális hatások órási mértékben alakították a gasztronómiát is. Az ötezer éves múltra visszatekintő országban az egyes régiók főzési hagyományait az éghajlati, földrajzi adottságok is nagyban befolyásolták, jellegzetes ízlések, alapanyagok, eljárások alakultak ki szinte minden területén. A nyolc régió a következő: Kanton, Santong, Csiangszu, Szecsuán, Fucsien, Hunan, Csöcsiang és Ajhun.

Szecsuán

Az egyik legismertebb tartomány: ha a kínai konyhára terelődik a szó, egy “szecsuáni” jelzővel kezdődő étel neve biztosan eszünkbe jut. Az erős és savanyú ízek kombinációja, a fokhagyma, a chilipaprika, a gyömbér és a fekete bors fokozottan jelen vannak, de sűrűn használnak szezámpasztát is. A hot potról már biztosan sokan hallottatok: az asztal közepén fortyogó alaplében az asztal körül ülők állítják össze és főzik meg saját levesüket.

A kínai konyháról szóló korábbi cikket itt olvashatod

Santong

Az északi területeken rengeteg tengeri herkentyű jut szerephez, de csirkeételekben is jeleskednek. Santong tartománya a konyhai eljárások palettáján mutat újat, ezt különösen a császársági időkben értékelték sokra: párolt kagyló, ponty és tengeri uborkák - egészen különleges aspektusa a kínai konyhának, amiről eddig sokan talán még csak nem is hallottak.

Anhuj

Itt a tengeri herkentyűkre jóval kisebb hangsúlyt fektetnek, ugyanakkor a helyben termett zöldségekre, gyógy- és fűszernövényekre jóval több figyelem jut. A ritka gombák és a sok-sok bambusz, ami itt megterem, egyedülállóak az egész országban - az ajhuni konyhát ezek teszik oly jellegzetessé, és sokszor nyersen kerülnek az ételbe.

Csiangszu

A másik igen jellegzetes ízvilág Kínában, speciális konyhai eljárásokkal. A szárított kacsa és a tarisznyarákos húsgolyók ebben a régióban készülnek - innen indulva hódították meg az egész világot.

Fucsien

Szintén közismertek fogásai - szerte a világban rajonganak a Kína délkeleti részén fekvő terület specialitásaiért. Az egyik legmacerásabb főzési metódus birtoklója, nagyon figyelnek az ételek, a tengeri élőlények, a halak és más hozzávalók ízeinek kiemelésére. A húsleves és minden más levesük is párolással, gőzöléssel és forralással készül.

Kanton

A kínai konyha egyik legismertebb vonala világszerte, összetett és régre nyúló történelemmel. Legismertebb alkotása talán a dim sum, ami a kisebb porciókban tálalt hideg és meleg előételeket takarja - ezek szinte mindig gőzöléssel, pörköléssel és sütéssel készülnek. Érdekesség, hogy egy konkrét fogás, a tésztabatyu is ezen a néven terjedt el. Vannak itt még sült zöldségek, zabkása és finom, fűszeres levesek.

Hunan

A délkeleti tartomány az erősen fűszeres, szép, mély színű leveseket preferálja sok-sok friss aromával. A hagyományos főzési eljárások itt is érvényesek, a földrajzi adottságok pedig lehetővé teszik, hogy a legváltozatosabb alapanyagok kerüljenek az asztalra.

Csöcsiang

Szintén keleten található, tipikusan nem zsíros, de nagyon illatos ételeiről híres. Mivel négy különböző terület specialitásait öleli fel, a rengeteg bambusz, a tengeri herkentyűk és a dimsum biztosan megtalálhatók itt.

(via chinatour.com)

Még több kínai étel receptje a NoSaltyn

Címlapról ajánljuk

További cikkek