Ilyen a kínai konyha - 2. rész

Most akkor következzék múlt heti cikkünk folytatása, amelyből kiderül, hogy a kínai konyha nemcsak hogy nem egységes, de az egyik legváltozatosabb, amit ismerünk! 

Dim sum recept

Az biztos, hogy Kína történelmében a kulturális hatások órási mértékben alakították a gasztronómiát is. Az ötezer éves múltra visszatekintő országban az egyes régiók főzési hagyományait az éghajlati, földrajzi adottságok is nagyban befolyásolták, jellegzetes ízlések, alapanyagok, eljárások alakultak ki szinte minden területén. A nyolc régió a következő: Kanton, Santong, Csiangszu, Szecsuán, Fucsien, Hunan, Csöcsiang és Ajhun.

Szecsuán

Az egyik legismertebb tartomány: ha a kínai konyhára terelődik a szó, egy “szecsuáni” jelzővel kezdődő étel neve biztosan eszünkbe jut. Az erős és savanyú ízek kombinációja, a fokhagyma, a chilipaprika, a gyömbér és a fekete bors fokozottan jelen vannak, de sűrűn használnak szezámpasztát is. A hot potról már biztosan sokan hallottatok: az asztal közepén fortyogó alaplében az asztal körül ülők állítják össze és főzik meg saját levesüket.

A kínai konyháról szóló korábbi cikket itt olvashatod

Santong

Az északi területeken rengeteg tengeri herkentyű jut szerephez, de csirkeételekben is jeleskednek. Santong tartománya a konyhai eljárások palettáján mutat újat, ezt különösen a császársági időkben értékelték sokra: párolt kagyló, ponty és tengeri uborkák - egészen különleges aspektusa a kínai konyhának, amiről eddig sokan talán még csak nem is hallottak.

Anhuj

Itt a tengeri herkentyűkre jóval kisebb hangsúlyt fektetnek, ugyanakkor a helyben termett zöldségekre, gyógy- és fűszernövényekre jóval több figyelem jut. A ritka gombák és a sok-sok bambusz, ami itt megterem, egyedülállóak az egész országban - az ajhuni konyhát ezek teszik oly jellegzetessé, és sokszor nyersen kerülnek az ételbe.

Csiangszu

A másik igen jellegzetes ízvilág Kínában, speciális konyhai eljárásokkal. A szárított kacsa és a tarisznyarákos húsgolyók ebben a régióban készülnek - innen indulva hódították meg az egész világot.

Fucsien

Szintén közismertek fogásai - szerte a világban rajonganak a Kína délkeleti részén fekvő terület specialitásaiért. Az egyik legmacerásabb főzési metódus birtoklója, nagyon figyelnek az ételek, a tengeri élőlények, a halak és más hozzávalók ízeinek kiemelésére. A húsleves és minden más levesük is párolással, gőzöléssel és forralással készül.

Kanton

A kínai konyha egyik legismertebb vonala világszerte, összetett és régre nyúló történelemmel. Legismertebb alkotása talán a dim sum, ami a kisebb porciókban tálalt hideg és meleg előételeket takarja - ezek szinte mindig gőzöléssel, pörköléssel és sütéssel készülnek. Érdekesség, hogy egy konkrét fogás, a tésztabatyu is ezen a néven terjedt el. Vannak itt még sült zöldségek, zabkása és finom, fűszeres levesek.

Hunan

A délkeleti tartomány az erősen fűszeres, szép, mély színű leveseket preferálja sok-sok friss aromával. A hagyományos főzési eljárások itt is érvényesek, a földrajzi adottságok pedig lehetővé teszik, hogy a legváltozatosabb alapanyagok kerüljenek az asztalra.

Csöcsiang

Szintén keleten található, tipikusan nem zsíros, de nagyon illatos ételeiről híres. Mivel négy különböző terület specialitásait öleli fel, a rengeteg bambusz, a tengeri herkentyűk és a dimsum biztosan megtalálhatók itt.

(via chinatour.com)

Még több kínai étel receptje a NoSaltyn

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!