Házi fahéjas-cukros fánk, melyet a kedvenc lakberendezési áruházunk inspirált

Ha már ti is unjátok a szalagos farsangi fánkokat, itt egy csábító, másnap is friss, pihe-puha fahéjas-cukros verzió, ami szembeszáll a némi kivetnivalót hagyó bolti egyedekkel.

Az alábbi cukros fánk tésztája gyorsan összeállítható, pillanatok alatt megsül, majd fahéjas cukorban alaposan meghempereg. Ez a finomság egy nagyobb társaság számára is tökéletes, isteni finom, és az elkészítés sem áll túl sok lépésből! A tésztát előre elkészíthetjük, és akár hűtőben is tárolhatjuk, mielőtt eljönne az idejük. És persze közel sem csak farsangra ajánljuk!

Lessétek meg, hogy készül a ikeás cukros fánk:

A tészta

A dagasztógépben keverjük el a langyos tejet a porcukorral és az instant élesztővel. Adjuk hozzá lisztet, a tojásokat, a vaníliaaromát, a sót, és kezdjük el összedolgozni. Apránként csurgassuk hozzá az olvasztott vajat, majd 8-10 percig dolgozzuk el a tésztát.

Átdolgozás és kelesztés

A munkapulton, kézzel még kicsit dolgozzuk át, hogy egy szép, feszes tésztagombócot kapjunk. Kilisztezett tálban, letakarva, meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük.

Ikeás cukros fánk - a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

A tészta kinyújtása és a fánkok kiszaggatása

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Egy 9-10 cm átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk a tésztából, majd a közepüket is kiszúrjuk egy 3-4 cm átmérőjű kiszúróformával. (A kilyukasztott kis golyókat is tegyük el). A maradék tésztát újra összegyúrjuk, majd kis pihentetés után ismét kinyújtjuk, és kiszúrkodjuk. A kiszaggatott fánkokat és golyókat takarjuk le, és hagyjuk 10-15 percet pihenni, ez idő alatt felmelegítjük az olajat.

Ikeás cukros fánk - a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

A fánkok sütése

Egy magas falú edényben melegítsük fel az olajat nagyjából 170 fokra. Egyszerre két-három fánkot süssünk, és takarjuk le az első oldalnál. A másik oldalhoz már nem kell a takarás, csak fordítsuk meg óvatosan. Oldalanként 1,5 perc alatt készre sülnek.

A cuki kis középső tésztagolyókat is süssük ki, amiknek szintén elég 1-2 perc. Néha kavargassuk meg, hogy egyenletesen süljenek, végül szedjük egy szűrőbe a fánkokkal együtt, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

Befejezés-cukrozás

A fánkokat enyhén megkenjük olvasztott vajjal, majd jó alaposan megforgatjuk mindkét oldalukat a fahéjjal elkevert kristálycukorban.

Ikeás cukros fánk - a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok nagy édesszájú, de nekem ez az egyik kedvenc édességem, nem tudok ellenállni a ropogós cukornak és a puha, szaftos fánktésztának. Ha tehetném, még csokiszószban is megmártanám, és falnám látástól mikulásig. Próbáljátok ki!

Az Ikeás cukros fánk teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra


Még több finomság Flórától itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek