Ez a kávés-kekszes sajttorta a csokoládéganache-tól lesz őrült szexi

Ha szeretitek a kávét és a csokoládét, akkor ennek a desszertnek az egyvelege lesz az új kedvencetek: a torta ropogós, kakaós sült kekszkéregből és krémes-kávés sajttortarétegből áll, tetejére pedig selymes étcsokoládéganache kerül. Tökély.

A sajttortákat egyszerű összeállítani, csak idő kell hozzájuk. Viszonylag sokáig sülnek és hűlnek, ezért szükség lesz egy kevés türelemre is, hogy kivárjuk, amíg a tányérunkra kerül. A várakozás természetesen embert próbáló, de az eredményért mindenképp megéri! A kávét nemcsak ital formájában érdemes fogyasztani, főleg ilyen fülledt, nyári napokon, amikor szükségünk van a plusz energiája. Íme a megoldás, ami felpörget: egy lélegzetelállító esperessós-csokis sajttorta!

Espressós-csokoládés sajttorta, pontos recept ITT!

A torta elkészítése 3 fázisból áll:

1.) a kakaós-kekszes alap

2.) a kávés sajttortaréteg

3.) végül a csokoládéganache.

Kakaós kekszréteg

Az alap elkészítése előtt a sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 20 cm-es rugós tortaforma alját és oldalát sütőpapírral kibéleljük, ezután aprítógépbe tesszük a kekszeket, a barna cukrot és a kakaóport, és az egészet finom, homokszerű állagúra daráljuk. Dobjuk a robotgépbe az olvasztott vajat is, és daráljuk össze a kekszmorzsával. Nyomkodjuk a morzsát a tortaformába egy kis kerek aljú pohár segítségével úgy, hogy a morzsából kerüljön a forma oldalára is egész magasan. Sütőben 10 percig süssük elő 160 fokon, majd hagyjuk kihűlni. Csomagoljunk alufóliát a tortaforma köré, hogy biztosan elzárjuk a víztől, amikor majd vízfürdőbe tesszük sütéskor.

Espressós-csokoládés sajttorta, pontos recept ITT!

Kávés sajttorta

A kávés krémhez egy nagy tálban keverjük habosra a krémsajtot. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot. Kevergetés közben, néha kaparjuk le az edény oldalát, majd szórjuk bele az instant kávéport, és óvatosan elegyítsük. Jöhet bele a tejföl és a vaníliakivonat is, ezután adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és a legvégén a keményítőt. Keverjük alacsony sebességgel, amíg össze nem áll. Miután teljesen elkeveredett, kaparjuk le a tál oldalát, és bizonyosodjunk meg arról, hogy kellően sima és egynemű az állaga.

Espressós-csokoládés sajttorta, pontos recept ITT!

Öntsük a krémet a tortalapra, és néhányszor ütögessük le a pulton, hogy a légbuborékok kipukkanjanak. Forraljunk fel vizet, és öntsük egy nagy, legalább 5 cm magas sütőtálba, majd helyezzük a vízfürdőbe a formát. A víz kb. a tortatorma feléig érjen. Óvatosan emeljük be a tepsit a sütőbe, ügyelve arra, hogy ne kerüljön víz az alufólia alá.
Süssük kb. másfél órát 160 fokon. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le fóliával.

Az idő letelte után kapcsoljuk ki a sütőt, kissé nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk kihűlni benne a sajttortát, majd vegyük ki a vízfürdőből. Szedjük le az alufóliát, és hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten. Végül, ha már szobahőmérsékletű, tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk dermedni legalább 6-8 órát, vagy akár egy egész éjszakát.

Espressós-csokoládés sajttorta, pontos recept ITT!

Mi is az a ganache?

A ganache csokoládé és meleg tejszín általában 1:1 arányú keveréke. Sima, selymes és fényes, a legtöbb cukrászsütemény alapeleme.

Nemcsak egyszerű és gyors, hanem egyedülállóan sokoldalú. A csokoládéganache lehet töltelék, mártogatós, kenhető cukormáz, öntet vagy egy torta rétege is. Felhasználási lehetősége gyakorlatilag végtelen!

A torta befejezése ganache-sal

A torta megkoronázásához a csokoládét a tejszínnel, vajjal és mézzel gőz fölött összeolvasztjuk, majd spatulával óvatosan simára keverjük. A kicsit kihűlt ganache-t ráöntjük a kidermedt sajttorta tetejére, és szépen, egyenletesen szétterítjük. Csokoládéforgácsokkal és friss gyümölccsel díszítjük. Tálalás elött mindenképpen tartsuk a hűtőszekrényben, ahol 4-5 napig el is áll.

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság Flórától itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...