Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így védekezz a napsugarak ellen naptej nélkül

Megérkezett a nyár, és ezzel hivatalosan is kezdetét vette a napsugarak elleni harc. A naptejek mellé ajánlunk 3 olcsó és egyszerű módszert a nyári arzenálodba.

A napsugarak hatására is igaz a mondás, hogy kis mértékben orvosság, nagy mértékben azonban káros lehet. Például a bőrt cirógató Nap elengedhetetlen a D-vitamin termeléséhez a szervezetben, a mérleg másik oldalán azonban ott van a korai ráncosodás és a májfoltok, szélsőséges esetben pedig akár melanomához, vagyis bőrrákhoz is vezethet a túlzásba vitt napozás megfelelő védekezés nélkül.

Bár a napvédelemre nemcsak nyáron van szükség, ilyenkor kiemelt figyelmet kell rá fordítani. A naptej és más készítmények mellett azonban a kezed ügyében vannak teljesen hétköznapi megoldások, amelyek megóvnak a káros következményektől. 

Kalap és napszemüveg

A különböző naptejekről, fizikai és kémiai fényvédőkről olvasva az ember szinte beleszédül a sok információba. Pedig a napvédelemnek nem kell bonyolultnak lennie. Egy olyan egyszerű dolog, mint egy könnyű szalmakalap, képes hatékonyan kivédeni a káros sugarakat. Minél szélesebb a karimája, annál jobb, hiszen a fejed és az arcod mellett a nyakadat és a vállaidat is védeni fogja, sőt, ha elég széles, akár még a karodat is. Sajnos a baseball sapka ebben az esetben nem jó választás.

Fontos:

A napszemüvegről ritkán feledkezik meg az ember, de fontos hangsúlyozni, hogy tényleg mindig legyen nálad, mert csak így védheted meg a szemed az UV-sugárzástól. Arra is ügyelni kell, hogy a legkisebbeknek is legyen saját napszemüvegük, mivel nekik még érzékenyebb a szemük.

UV elleni ruha

Itt sem kell valamilyen speciális szkafanderre vagy védőruhára gondolnod. A különböző textilek eltérő mértékben képesek kiszűrni az UV sugárzást. Erről az UPF (Ultraviolet Protection Factor) jelölés árulkodik: egy standardizált teszt során UV fénnyel világítják meg a ruhát, majd spektrométerrel mérik meg az eredményt. AZ UPF 50 jelzés azt jelenti, hogy a Nap ultraviola sugarainak 1/50-ed része érje el a bőrt, vagyis a sugarak kevesebb mint 2 százalékáról van szó ebben az esetben. Egy fehér póló nagyjából UPF 5-8 értéket képvisel, vagyis a sugarak egyötöde, 20 százaléka hatol át rajta.

Hol lehet olyan ruhákat találni, aminek pontosan ismert az UPF besorolása?

Mivel minél magasabban tartózkodsz, a napsugárzás annál erősebb, így például a túraruhák között találhatsz ilyet, illetve sportruházatból is gyártanak már olyan, amely kimondottan UV szűrős. Általánosságban azonban elmondható, hogy a sötétebb színű és vastagabb anyagú ruhákon  kevesebb UV sugár jut keresztül. A szövés sem mindegy, a sűrűbben szőtt anyagok jobban védenek, így például a farmerről elmondhatjuk, hogy UPF 80 védelmet nyújt. A nejlon teljesít ebből a szempontból a legrosszabbul. Nyáron persze nem egyszerű vastag, sötét ruhadarabokban flangálni, de érdemes azért szem előtt tartani ezt is.

Vitaminok és antioxidánsok

Nemcsak külső eszközökkel tehetsz a védekezésért, de belülről is gondoskodhatsz róla. Több kutatás bizonyította már, hogy a C- és E-vitamin, továbbá a karotin segítségével a bőr jobban tud védekezni a napsugarak káros hatása ellen. Napozás előtt fogyassz sárgarépát, például igyál meg egy pohár frissen préselt sárgarépalevet, ugyanis amellett, hogy segít a bőrnek védekezni az UV sugarak ellen, egyenletesebben fogsz lebarnulni. Ugyanígy a sárgadinnye, az őszi- és sárgabarack, sütőtök is szerepeljen az étlapodon ebben az időszakban.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!