7 tipp az egészséges napozáshoz

Napégésre tejföl, szoláriummal a napozás előkészítésére - 2 gyakori tévhit a napozással kapcsolatban. Bőrgyógyász szakértőnk eloszlatja a mítoszokat, és jótanácsokkal segít!

A jó idő közeledtével nem árt óvatosnak lennünk és időben felkészíteni bőrünket a napozásra. Szinte végtelen a sora azoknak a tippeknek, praktikáknak, amik a napozással vagy az esetlegesen kialakuló napégéssel kapcsolatosak.

A Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosa, dr. Erős Nóra segítségével ezeket a tévhiteket vettük sorra.

dr. Erős Nóra a Rózsakert Medical Center bőrgyógyász szakorvosa

1. Magas faktorszámú naptej mellett kizárt a barnaság?

Gyakori tévhit, hogy nem barnulunk le, ha magas faktorszámú napozóterméket használunk. Magas faktorszámú fényvédőt használva igenis barnulunk, csak hosszabb ideig tart a napbarnította szín elérése. A magas faktorszámú krémek nemcsak a napégéstől és a bőröregedéstől, valamint bőrdaganatok kialakulásától védenek meg, de az így megszerzett barnaság is tovább tart.

2. Heti pár perc szoláriummal felkészíthetem a bőrömet a napozásra?

Természetesen ez is egy tévhit: a szoláriumozás során UVA-sugárzás éri bőrünket, bőrünk saját pigmentációs védelmi mechanizmusa viszont elsősorban az UVB-sugárzás hatására indul be. Az UVA-sugárzás hatására is kialakul ugyan egy sötétebb bőrtónus, de ez rövidebb ideig marad meg. Az UVA-sugaraknak számos káros hatása van: mélyen behatolnak a bőr kötőszövetébe, korai bőröregedést okoznak, növelik a napallergiás betegségek kialakulásának esélyét és felelősek a bőrdaganatok kialakulásáért is.

Olvastad már?:

D-vitamin és a napozás

3. A fokozatosság aranyat ér!

Mint sok mindenben, a napozásban is kiemelt szerepet kap a fokozatosság: sokkal jobb, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá bőrünket a napsugarakhoz. A felkészülést javasolt magas faktorszámú termékkel kezdeni, majd fokozatosan kissé csökkenteni a faktorszámot. Az érzékeny bőrűeknek azonban érdemes egész nyáron magas, 50-es faktorszámú készítményt használniuk. Fontos kiemelni, hogy a már jól lebarnult bőrt is védeni kell, a kialakult barnaság csak kis mértékben jelent védelmet. Hogy mennyire? Az alábbiakban kiderül.

4. Nem elég a lebarnult bőr a megfelelő védelemhez!

A lebarnult bőr csak kis mértékben nyújt védelmet, megközelítőleg annyira, mint egy 4-6-os faktorszámú fényvédő készítmény, így a fényvédők teljes elhagyása egyáltalán nem javasolt.

5. Egy kis szünettel elkerülhető a napégés?

Rossz hír azoknak, akik eddig kis szünetekkel, árnyékba húzódással próbáltak védekezni. Az UV-sugárzás hatása összeadódik, a megszakítások nem óvnak sem a leégéstől, sem a káros sugaraktól. Ehhez kapcsolódik az is, hogy sokan gondolják, hogy árnyékban, vagy borús, felhős idő esetén egyáltalán nem kell naptejet használni: az árnyék, a napernyők, rolók, vagy a felhők nem nyújtanak teljes védelmet a napsugarakkal szemben.

6. Tejföl napégésre?

A sokak által ismert és alkalmazott hagyományos kezeléssel nemhogy segítünk, de tovább is ronthatunk a leégett, gyulladt bőr állapotán: a napégés a bőr gyulladása, amelyet az UV-sugárzás idézett elő. A tejfölben olyan baktériumkultúra található, amellyel nem javasolt kezelni a gyulladt felületet, helyette speciális gyulladáscsökkentő krém használata szükséges.

7. Fontos a bőr nyugtatása napozás után!

Napozás után soha ne feledkezzünk meg a bőr nyugtatásáról, hűsítéséről és hidratálásáról. Ma már számos olyan készítmény érhető el, amely segít a napozás utáni regenerációban.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 egyszerű, BURGONYÁS étel – ebédötletek, ha ihlet nélkül maradtál

Krumpliimádatunk a sírig tart, ez már biztos, és ne hidd, hogy néha-néha nem fér bele akár egy fogyókúrás étrendbe is. Attól függ, hogy készíted el - olaj helyett süsd sütőben, tejföl helyett rakj rá fűszereket, joghurtot, és egyél hozzá mindig friss zöldséget is! Mutatunk pár változatot burgonyára, van köztük egészségesebb és bűnösebb típus is...