Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így szilvesztereztünk a Kádár-korszakban: még Lollobrigida is ellátogatott hozzánk!

Papírszerpentinnel a nyakunkban, élvezettel kanalaztuk a franciasalátát meg a kaszinótojást, miközben a szalagos magnóból Németh Lehel dalolta az Ó, Serenellát.

A Kádár-korszak szilveszterei sokunk számára emlékezetesek, és nosztalgiával gondolunk vissza azokra az estékre, amikor az év utolsó napján még a tévében is szórakoztató műsorok mentek.

Kontyok és Lady Camea

Anno a szilvesztereket rendszerint házibuliban, vagy a kedvenc éttermükben rendezett esteken töltötték a fiatalok. Persze, akik nagyvárosban – leginkább Budapesten – laktak, bárokban is köszönthették az újévet. A lányok a helyi fodrászatokban kezdték a készülődést, ahol sassoon frizurát vágattak maguknak, vagy kontyot csináltattak, aki pedig otthon készült, sütővassal formálta a haját, amit indulás előtt Lady Camea hajlakkal fixált.

A lányok estére felvették a kiskosztümöt, vagy az alkalmi ruhát, ami rendszerint flitterektől csillogott, és már indultak is a körömcipőjükben – némi gyöngyvirág, ibolya vagy rózsa illatú kölnivíz társaságában. A fiúk öltönyt, nyakkendőt, makkos cipőt viseltek, a férfi kozmetikum pedig kimerült az arcszeszben.

Lollobrigida a magyar televízióban

De azok sem unatkoztak, akik úgy döntöttek, otthon köszöntik az újévet. A tévében Antall Imre vezetésével szilveszteri műsorokat néztek, Hofin, Alfonzón, Csala Zsuzsán, Bilicsi Tivadaron, Fónay Mártán, később Gálvölgyin és a Markos-Nádas duón szórakoztak, vagy a Rádiókabarét hallgatták.

Akkoriban nem ismétlésekkel töltötték ki a műsoridőt: akik látták, még ma is megemlegetik, amikor 1972-ben nem más, mint az isteni Lollo volt a szilveszteri műsor sztárja:

Hofi ma is képes megnevettetni:

Élőzene és tánc kifulladásig

Azok, akik házibuliba mentek, papírcsákókkal a fejükön ropták, és nem sokan maradtak a bonell rugós kanapékon. Twistelt, csacsacsázott fiú és lány, akik még nem féltek egymáshoz szólni, ismerkedni és együtt táncolni. Németh Lehel, Kovács Kati, a Hungária, a Bergendy, az Illés és Szécsi Pál szolgáltatta a talpalávalót, persze, jobb helyeken a Beatles sem maradhatott el.

A lakás alig látszott a konfettitől, mindenki kezébe került egy-egy papírtrombita, és több nem is kellett a jókedvhez. Persze, a welcome drink sem maradhatott el némi ágyas pálinka vagy vermut formájában.

Az éttermeket is ünnepi díszbe öltöztették, ami egyet jelentett a töméntelen mennyiségű lampionnal és konfettivel, ahol aztán élőzenére rophatták a táncoslábúak. A dohányzás akkoriban még inkább sikk, mint megvetendő szokás volt, akik pedig füstöltek, Kossuthot, Fecskét és Harmóniát pöfékeltek.


Kaszinótojás és vermut

A szilveszteri menüsor jóformán mindenhol megegyezett: amíg az éttermekben különböző sült húsok közül válogathattak a vendégek, addig otthon kaszinótojás, rengeteg franciasaláta, virsli minden mennyiségben, kocsonya és persze a reszelt trappistával és Piros Arannyal díszített szendvicsek tobzódtak az asztalon.

A férfiak Kőbányaival és Sopronival, meg persze, borral, pálinkával enyhítették a szomjukat, a nők pezsgővel, vermuttal, martinivel és tojáslikőrrel fojtották le az ételeket. Desszert gyanánt pogácsa, linzersütemény, zserbó került az asztalra, mellé pedig Traubi és Bambi dukált.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balcsimami
balcsimami Tue, 2019-12-31 10:24

Az étel nem változott, de az ünneplő réteg igen. Ma, a politika átalakulása miatt is kialakult az új és szaporodó arisztokrácia, ők másképpen ünnepelnek mint az alattuk lévő "jobbágyság". Drog sincs, a rendőröknek nincs már tekintéje a romák előtt, a balhézók körében sem. Talán a puritán Kádár rendszer jobb volt, mint a mai "szabad" életviteli ünneplés.