Horváth Ilona szakácskönyve - Ebből tanultunk főzni a rendszerváltás előtt

A szakácskönyvíró pedagógus, Horváth Ilona könyvéből tanultunk meg rántást, főzeléket és töltött káposztát készíteni. A te konyhádban is ott volt Horváth Ilona szakácskönyve?

A ’60-as, ’70-es, de még a’80-as években sem zúdult ránk annyi információ, mint most, nem volt internet a háztartásokban, gasztroblogok sem léteztek, így az édesanyánktól kapott szakácskönyvet hívtuk segítségül, ha tanácstalanok voltunk. Az okostelefonok előtti időkben nemcsak a fodrászokban, hanem a szakácskönyvekben is ajánlás útján bíztunk meg – így jutott el Horváth Ilona szakácskönyve jóformán minden háziasszonyhoz.

A reformer szakácskönyv

Horváth Ilona 112 évvel ezelőtt Brassóban született, pedagógusi képesítést szerzett, majd a 2. világháború után került Budapestre, később pedig Törökszentmiklósra, ahol a gazdasszonyképző iskola igazgatójának nevezték ki. Szakácskönyvének első kiadása 63 évvel ezelőtt, 1955-ben jött ki a nyomdából Háztartási Tanácsadó címmel, és az évtizedek során több, mint 20 kiadást élt meg. A könyv reformernek számított a maga nemében: a főzéshez használt zsírról igyekezett átnevelni étolajra, a sütéshez a margarint ajánlotta, de gondot fordított arra is, hogy az egész család számára ésszerű tápláláshoz irányt mutasson.

A szakácskönyv azoknak az elkötelezett nőknek szólt, akik még járatlanok, de lelkesek voltak a háztartás vezetésében: nemcsak recepteket tartalmazott, hanem életmódtanácsokat, alapvető egészségtippeket is kaphattunk, miközben magunkba szívhattuk a tudást, ami a konyhai életben nélkülözhetetlen volt.

„A jó gazdasszonynak ismernie kell az ésszerű táplálkozás leglényegesebb feltételeit, az ételek elkészítésének gazdaságos, gyors módját. E kiadvány elsősorban azoknak szól, akiknek még nem volt alkalmuk megtanulni a háztartás vezetését, de azok is szerezhetnek újabb tapasztalatokat, akik már járatosak a háztartási munkákban.”

A háziasszonyok első számú barátnője

Ha kezdő, de elszánt háziasszonyként tanácstalanok voltunk, hogyan készítsük a húslevest, vagy nem tudtuk, mi a különbség a rántás és a habarás között, csak felütöttük a konyhai bibliánkat, és választ kaptunk minden kérdésünkre. Megtanulhattuk a nokedli- és a rántotthúskészítés fortélyait, de Horváth Ilona szakácskönyve a töltött káposzta és a gyorsan elkészülő palacsinta receptjét is tartalmazta.

Receptajánló:

A könyv az évtizedek alatt több kiadást is megélt, és mivel igyekezett lépést tartani a korral, a későbbi, bővített kötetekben a háztartási praktikák mellett kalóriatáblázatot, valamint az elfoglalt, dolgozó nők számára háztartásszervezést is tartalmazott. Sőt, a ’70-es, ’80-as évek legkedveltebb konyhai eszközének, a kuktafazék működésének rejtelmeit is megismerhettük, de egészen érdekes ételkombinációkat is ajánlott: mivel a rendszerváltás előtt az egészséges étkezés fókuszában a zöld saláta állt, a szakácskönyv még főzelék mellé is ajánlja a zöldséget. Neked megvan még Horváth Ilona szakácskönyve?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (1)

missike

Nekem még megvan, de már nem használom, egyrészt a legtöbb étel elkészítéséhez már nem kell szakácskönyv, ha meg mégis a neten keresek receptet.

Címlapról ajánljuk

További cikkek