Így még biztosan nem használtad a külföldön is népszerű magyar KAMILLÁT

A kamilla virágából legtöbbször teát főzünk, pedig más italokban és édességek fűszerezésére is használható. Sütiben próbáltátok már?

Talán kevesen tudtátok, de hazánk igazi kamilla-nagyhatalom. ANemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint évente200-500 tonna kamillavirágot gyűjtenek be Magyarországon. Az alföldi kamillavirágzat hungarikum, amiért külföldön is rajonganak, ezért a hazánkban felszedett virágok nagy része végül más országokban kerül felhasználásra, főleg a gyógyszer- és a kozmetikaiparban

A népi gyógyászatban már több évszázaddal ezelőtt felismerték a kamilla jótékony, gyógyító erejét. A virágzatból készített tea görcsoldó és gyulladáscsökkentő, de nyugtató hatása miatt a stressz legyőzésébenis segíthet.

Ez is érdekelhet!

Ezek a legjobb teák, amik rendbe teszik a rendetlenkedő gyomrodat

Bár a kamilla virágzatát legtöbbször teáként hasznosítjuk, más italok és ételek ízesítésére is alkalmas. A különböző alkoholos koktélok mellett a desszerteket is különlegessé varázsolhatja a kedvelt gyógynövény.

Macaron és torta fűszerezése kamillával

Énmacaron fogyasztásakor találkoztam először desszertben a kamillával. Miután a francia édességből van levendulás változat, annyira nem meglepő, ha más ehető virágokat is felhasználnak a krémek készítésénél. A kamillás desszert esetében nem kell nagyon intenzív, gyógynövényes ízre gondolni, a virág éppen csak apró fűszerként hat az ízlelőbimbókra.

A kamilla nagyon jól működik együtt a mézzel, éppen ezért torták készítésekor is felhasználható. Ilyenkor nem magát a virágot, hanem az abból főzött teát vetik be a tészta vagy krém ízesítésre. Az arányokkal érdemes vigyázni, nem jó, ha a kamilla dominál egy desszertben.

Kamillás porcukor a piték megkoronázására

Sütireceptek után kutatva nagyon megtetszett egy népszerű gasztroújságíró, blogger Kate Hackworthy megoldása, aki a kamillavirágokat porcukor ízesítésére használja. A gyógynövény illik a citrusos édességekhez.

Készíts egy egyszerű, fanyar citromos pitét és szórd meg egy evőkanál szárított kamilla valamint két evőkanál porcukor keverékével. Egészen új ízeket fedezhetsz fel!

Kamillás citruslekvár

Ha már citrusfélék, a kamillának egy egészen újszerű felhasználása, ha lekvárba főzik. A virágok és a citrusfélék (narancs és mandarin) héjaiból készített finomság tökéletes egy reggeli pirítósra, de alkoholos italok, például gin alapú koktélok ízesítőjeként is szolgálhat.

Ezeket olvastad már?

viaés via

Címlapfotó: Pixabay

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...