Így még biztosan nem használtad a külföldön is népszerű magyar KAMILLÁT

A kamilla virágából legtöbbször teát főzünk, pedig más italokban és édességek fűszerezésére is használható. Sütiben próbáltátok már?

Talán kevesen tudtátok, de hazánk igazi kamilla-nagyhatalom. ANemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint évente200-500 tonna kamillavirágot gyűjtenek be Magyarországon. Az alföldi kamillavirágzat hungarikum, amiért külföldön is rajonganak, ezért a hazánkban felszedett virágok nagy része végül más országokban kerül felhasználásra, főleg a gyógyszer- és a kozmetikaiparban

A népi gyógyászatban már több évszázaddal ezelőtt felismerték a kamilla jótékony, gyógyító erejét. A virágzatból készített tea görcsoldó és gyulladáscsökkentő, de nyugtató hatása miatt a stressz legyőzésébenis segíthet.

Ez is érdekelhet!

Ezek a legjobb teák, amik rendbe teszik a rendetlenkedő gyomrodat

Bár a kamilla virágzatát legtöbbször teáként hasznosítjuk, más italok és ételek ízesítésére is alkalmas. A különböző alkoholos koktélok mellett a desszerteket is különlegessé varázsolhatja a kedvelt gyógynövény.

Macaron és torta fűszerezése kamillával

Énmacaron fogyasztásakor találkoztam először desszertben a kamillával. Miután a francia édességből van levendulás változat, annyira nem meglepő, ha más ehető virágokat is felhasználnak a krémek készítésénél. A kamillás desszert esetében nem kell nagyon intenzív, gyógynövényes ízre gondolni, a virág éppen csak apró fűszerként hat az ízlelőbimbókra.

A kamilla nagyon jól működik együtt a mézzel, éppen ezért torták készítésekor is felhasználható. Ilyenkor nem magát a virágot, hanem az abból főzött teát vetik be a tészta vagy krém ízesítésre. Az arányokkal érdemes vigyázni, nem jó, ha a kamilla dominál egy desszertben.

Kamillás porcukor a piték megkoronázására

Sütireceptek után kutatva nagyon megtetszett egy népszerű gasztroújságíró, blogger Kate Hackworthy megoldása, aki a kamillavirágokat porcukor ízesítésére használja. A gyógynövény illik a citrusos édességekhez.

Készíts egy egyszerű, fanyar citromos pitét és szórd meg egy evőkanál szárított kamilla valamint két evőkanál porcukor keverékével. Egészen új ízeket fedezhetsz fel!

Kamillás citruslekvár

Ha már citrusfélék, a kamillának egy egészen újszerű felhasználása, ha lekvárba főzik. A virágok és a citrusfélék (narancs és mandarin) héjaiból készített finomság tökéletes egy reggeli pirítósra, de alkoholos italok, például gin alapú koktélok ízesítőjeként is szolgálhat.

Ezeket olvastad már?

viaés via

Címlapfotó: Pixabay

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek