Így készül az eredeti bajor császármorzsa!

Gyerekkorodból neked is a darával készülő változat ismerős? Nézd meg, hogy készül az eredeti recept sűrű, ámde habos palacsintatésztából, karamellizált cukorral!

Videó:

Nézd meg a videót, hogy készül a császármorzsa!

Porozinkó, smarni, cicvara - bizony, az összes elnevezés megfejtése a császármorzsa. Állítólag Ferenc József találmánya, innen jön a név is, mármint a német Kaiserschmarrn. Van aki viszont azt mondja, hogy Sisi hercegnő szakácsa készítette először. Bárhogyan volt, az szinte biztos, hogy az eredeti receptben nem volt búzadara, hanem egy sűrű és habos palacsintatésztából készült, aszalt gyümölcsökkel és sütés közben rákaramellizált cukorral. A "morzsa" jellegét pedig úgy nyeri el, hogy a végén falatnyi darabokra szaggatjuk a serpenyőben. Hagyományos almaszósszal tálalják, de ha éppen házi baracklekvár van kéznél, azzal is remekül csúszik!

A császármorzsa receptjét itt találjátok!

Kitchenaid

2013. óta folyamatosan bővítik a termékpalettát vízforralóval, botmixerrel, multifunkciós kisgépekkel, és megjelentek a 6,9 literes profi gépek 3-féle változatban.

1937-ben Egmont Arens, a kor népszerű amerikai designere a gépnek új formát tervezett, modernebb lett, ekkor kapta meg a lekerekített alakját. Az időtálló egyszerű design a mai napig szinte nem változott. Ma már 29-féle színben kapható a Kitchenaid robotgép. 2009-ben a Kitchenaid 90. születésnapjára került a piacra az metál/almapiros , ami itt Magyarországon is az egyik legkedveltebb szín lett.

A Kitchenaid története 1908-ban kezdődik, amikor is Herbert Johnson, az Ohio beli Hobart Manufacturing mérnöke elkészítette az első keverő/dagasztó gépet, még elsősorban pékségek részére. Ez igen nagy segítséget jelentett, hiszen a gépi dagasztás felváltotta a fáradságos kézi munkát, jelentős emberi energiát tudtak vele megtakarítani. Nem csoda , hogy gyors karriert futott be a dagasztógép, amelynek 1917-ben elkészült az első robosztus alapú kivitele, és 1919-ben már legyártották az első keverő-dagasztó gépeket a háztartások számára. A kor forradalmian új konstrukciója volt a dagasztógép bolygóműves keverőszerkezete, melyet 1920-ban szabadalmaztattak.

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...