Így kell helyesen ápolni egy fa vágódeszkát!

A legjobb vágódeszkák fából készülnek - viszont tény, hogy ápolást is igényelnek. Te hogy oldod meg? 

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi itt a Nosalty konyhájában és otthon is inkább a fa vágódeszkákat részesítjük előnyben - szebbek, rusztikusabbak, hagyományosak, és a kések pengéjét, hegyét sem kezdik úgy ki. Nem beszélve arról, milyen ronda is egy műanyag verzió, amikor elszíneződik, és elkezd megcsúnyulni és sorjásodni a sok igénybevételtől, víztől és mosószertől a felszíne.

Azt tudjuk, hogy a fának nem tesz jót a víz - közhely, ezért a vizes-mosószeres mosogatás sem tűnik a legmegfelelőbbnek, de nyilván legtöbben ezt alkalmazzuk. Sokan tudják már, hogy mosogatógépbe sose rakjuk, mert felázik, eldeformálódik. De mit tehetünk, hogy valóban sok évig szép maradjon?

Ezt láttad?

Ez az 5 legmocskosabb hely a konyhádban, ahol több a baci, mint gondolnád

Jöjjön egy trükk, amit megéri kipróbálnotok:

Amire szükséged van:

  • citrom
  • nagyszemű só
  • puha rongy/papírtörlő
  • faápoló olaj/ásványi olajés/vagy méhviasz

via GIPHY

Így csináld:

  • Tisztítsd meg: enélkül el se kezdd!Sikáld le a vágódeszkád egy fél citrommal, miután beszórtad nagyszeműsóval.
  • Hagyd megszáradni.
  • Vidd fel az olajat: a ronggyal vagy a papírtörlővel finoman vigyél fel rá egy réteg ásványi vagy faápoló olajat(pl. Ikeábankapható kifejezetten vágódeszkákhoz való), esetleghasználd olaj + méhviasz keverékét
  • Hagyd rajta állni az olajat, ha lehet, egy éjszakán át, de minimum néhány óráig.
  • Másnap töröld átújra, szabadítsd meg a felesleges olajrétegtől. KÉSZ!

Próbáld ki :)

Receptajánló:

A trükk bármilyen egyéb fa edénynél, fa evőeszköznél vagy fakanálnál is alkalmazható.

Ezeket olvastad már?

via kitchn

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...