A citromból sokkal több dolog kihozható, mint egy limonádé!

Eddig csak limonádéba dobtad, teába csavartad, esetleg túrós sütibe reszelted? A citrom szupergyümölcs a háztartásban is, használd ki!

Jöjjön most 11 olyan terület a háztartásban, ahol valószínűleg eddig még nem vetetted be a jó öreg savanyú-sárga citrusfélét. Bio-öko-zöld háziasszonyok mindenképp előnyben!

1. A mikró tisztítása:

tegyünk a mikróba egy bögre vizet benne néhány darab citrommal, és melegítsük, amíg párás nem lesz az ajtó. Ezután hagyjuk állni a citromos vizet kb. 15 percig, mielőtt kinyitnánk, majd töröljük ki a hullámos sütőnk belsejét. Szuperkönnyen lemoshatóvá válik majd, nincs több súrolás!

2. A lefolyó felfrissítése:

tegyünk kevés apróra reszelt citromhéjat a mosogató lefolyójába, majd engedjünk rá vizet, és élvezzük, hogy végre nincs büdös!

3. Ruhafolttisztító:

tegyük a makacsan beivódott ruhapacára egy kevés citromleves és sót, hagyjuk rajta fél órát, majd híg ecetes meleg vízzel öblítsük ki.

4. Vágódeszka tisztítása:

vágjunk félbe egy citromot, majd dörzsöljük vele végig a deszkát – ez tisztít is és illatosít is. Ha extratökéletes eredményt akarunk, mert a deszkánk elég sokat megélt már, először szórjunk rá kevés sót vagy szódabikarbónát, aztán küldjük rá a fél citromot, hagyjuk állni egy éjszakára, aztán öblítsük le forró vízzel.

6. Rozsdafolt:

ha rozsdás lesz egy ruhaneműnk, szintén hatékonyan vethetjük be a sós-citromlé kombót – az akció után szárítsuk az anyagot a napon, ha pedig szükséges, ismételjük a műveletet.

7. Izzadtságfoltok a hónaljban:

mosás előtt dörzsöljük be a kérdéses – sokunknak gondot okozó - területeket citromlével, majd mossuk ki a ruhaneműt a szokásos módon, és intsünk búcsút izzadt foltjainknak. (Egyébként az ecet is működik, de most ugye a citromot éltetjük.)

5. Elszíneződött fémek:

ha oxidálódott, bebarnult, sárgult, szürkült az ezüst eszcájg vagy a szamovár, esetleg a kedvenc nyakláncunk, hintsük meg sóval, majd citromlébe áztatott ruhával dolgozzuk meg, és lássunk csodát.

8. Gyomirtó:

permetezzünk citromlevet a nem kívánatos gazokra virágoskertünkben, de vigyázzunk, hogy megóvni vágyott növényekre véletlen se jusson belőle, mert a citrom savassága azoknak is árthat, és akkor dugába dől a terv.

9. Csapok fényesítése:

a fürdőszobában a vízkő ellen is kiváló - csak dörzsöljük át a csapokat, lefolyót stb. a félbevágott citromunkkal, öblítsük le, és annyi. Nagyon fényes lesz minden.

10. Száraz, állott levegő:

ha száraz a levegő a lakásban, és esetleg még az illatokkal sem vagyunk megbékélve, forraljunk egy nagy edénnyi vizet citromkarikákkal, és egy csapásra oldódik meg mindkét gondunk.

11. Sajtreszelő-tisztítás:

ha tetszik, ha nem, a beszáradt, lukakba tömődött idegesítő kis sajtdarabkákat is ki tudjuk varázsolni a citrommal, ha bedörzsöljük vele a reszelőnket, majd leöblítjük vízzel.

Fogadjuk el széttárt karokkal, hogy a citrom mindenre jó!

(via goodhousekeeping)

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

szuperjó ezüst tisztító praktika még: kisebb bögre forró víz (teavíz forróságú), fél citromból kinyomkodott lé, illetve mehet bele a fél citrom is, só, alufólia. csak bele kell dobálni az ezüstöket, és már 2 mp után látni a különbséget. (a köves ékszereket azért ne áztassuk bele, mert kieshetnek a kövek)

Brecz Judit

De jó, köszönjük szépen :)

Címlapról ajánljuk

Ezt eszitek a Szigeten! – Nosalty Vox Pop a Sziget...

Két év kihagyás után végre újra dübörög a Hajógyári-sziget. Bár a SZIGET Fesztivál hagyományosan nem a gasztronómiáról szól (bár a felhozatal évről-évre pazarabb), a Nosalty Vox Pop különkiadásában azt kérdeztük a Szitizenektől, mit esznek, amikor éppen nem isznak?

Nosalty

További cikkek