Így használd a félfogós lisztet!

A különböző lisztek nem véletlenül vannak a boltok polcain - mindegyik tészta mástól lesz tökéletes! Most azt mutatjuk meg, mire használd a félfogós lisztet! (X)

Az átlagos háztartásban két fajta liszt fordul meg a leggyakrabban: finomliszt és rétesliszt. A szemcsésebb, durvább réteslisztet használjuk értelem szerűen a rétesekhez, de sokan keverik a sima finomlisztet rétesliszttel sütemény sütésekor is. A réteslisztet kétszer fogós lisztnek is szokták nevezni, sikértartalma minimálisan jobb a sima finomlisztél, és kevesebb vizet is vesz fel.

Lahmacun Dacotától

A finomliszt - ahogy a neve is utal rá - egy finomabb őrlemény. A magyar háztartásokban leginkább ezt használják mindenre: süteményekhez, tésztákhoz, galuskához, palacsintához, panírozáshoz, kelt tésztákhoz. Pedig a különböző, kereskedelemben kapható lisztek nem véletlenül vannak ott a polcokon. Bár otthon sokan alkalmazzák a rétesliszt és finomliszt keverékét bizonyos konyhai teendőkhöz, mégis kevesen ismerik és használják a félfogós lisztet tudatosan. Egy professzionálisan összeállított lisztkeverék, mint a Nagyi titka Félfogós búzaliszt a legjobb választás, ha szeretnénk még tökéletesebb tésztákat kapni.

A félfogós liszt nagyanyáink egyik jól ismert alapanyaga volt. A különleges őrlésnek köszönhetően a belőle készült tészták sokkal könnyebben nyújthatóak. Ettől lesz alkalmas házi tészták és pizzák készítéséhez - ezeknél a tésztatípusoknál ugyanis rendkívül fontos a rugalmasság.

Omlós tésztákhoz, pitékhez, linzerekhez, édes és sós aprósüteményekhez is ideális, mivel roppanósabb lesz tőle a sütemény tésztája.

Aki szereti a nokedlit, galuskát, annak kifejezetten ajánlatos, hogy ezekhez a köretekhez félfogós lisztet használjon. Hogy miért? Mint említettük, a félfogós liszt kevesebb nedvességet vesz fel, így a kifőtt nokedli puhább lesz, mint a sima finomliszttel készült. Ugyanez igaz a panírozásra is: aki szereti a ropogós panírt a húsokon, halon, zöldségeken, vagy sajton, az próbálja ki egyszer a jól bevált receptjét finomliszt helyett félfogóssal - sokkal roppanósabb, kevésbé olajos bundát eredményez. (X)

Tudj meg többet a Nagyi titka Félfogós búzalisztről!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Inkább az ára számít egy terméknek, mint a minősége

Az Auchan szakértői szerint manapság egyre inkább az ár számít, amikor édességet vásárolunk az ünnepekre. A fogyasztói kosárba jellemzően kevesebb termék kerül a tavalyi évekhez képest, és az előre elkészített csomagok és díszkosarak helyett is a vásárlók inkább maguk állítják össze az édességcsomagokat. Egyre népszerűbbek a sajátmárkás és a kimért termékek.

Nosalty

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.