Így éld túl a karácsonyi vendégséget!

Keveseknek adatik meg a nyugodt karácsony, ebben az időszakban a legtöbben jövünk-megyünk, vendégeskedünk. Mire figyeljünk, ha nem szeretnénk rosszul lenni a jövő hét végére?

Minden családban különbözően alakul a karácsonyi vendégjárás, van akihez inkább jönnek, van aki végigutazza-végigeszi az ünnepeket, és sokaknak mind a kettőből kijut.

A nagy családi összejöveteleken gyakran a legnagyobb hangsúly az evésen van, minden házigazda igyekszik kitenni magáért, az asztal roskadozik az enni- és innivalóktól. Senki sem szeretné megsérteni a vendéglátót, ezért inkább a kisebb ellenállás felé megyünk, és megeszünk mindent, amit elénk raknak.

Hogyan úszhatjuk meg gyomorrontás, vagy csak egyszerűen túlevés nélkül az ünnepi lakomákat?

1. Az ideális, ha hozzánk jönnek

Bár ekkor az előkészítés, a főzés, a takarítás gondja is ránk hárul, ebben az esetben talán egyszerűbb a dolgunk, mintha mi megyünk vendégségbe. A menüt mi tervezhetjük meg, és egyeztethetünk azokkal a rokonokkal, akik biztosan nem jönnének üres kézzel. Ha a nagynéni fantasztikusan készíti a burgonyasalátát, vagy a bejglit, kérjük meg, hogy készítse azt, így nekünk sem kell napokat a konyhában töltenünk. Ne vigyük túlzásba, fölösleges többféle főételt, tucatnyi süteményt készíteni, de igyekezzünk úgy összeállítani a menüt, hogy egy-egy ételt a legválogatósabb vendég is megegyen.

Olvastad már?

Top 7 egészséges vendégváró tapas

2. Ha mi megyünk

Ha mi megyünk vendégségbe, kérdezzünk rá a házigazdánál, hogy mivel tudunk besegíteni. Persze sok családnál nem kérdés, hogy a vendéglátó fog mindent elkészíteni, és ma is sok helyen jellemző, hogy ha nem repetázunk háromszor, megkérdezik, hogy betegek vagyunk-e vagy nem ízlik az ebéd. Ahol nem veszik sértésnek, ott vegyünk mi magunk az ételből, így annyit szedhetünk a tányérunkra, amennyit elégnek gondolunk. Vegyük figyelembe, hogy még hány fogás vár ránk, főleg, ha a nagyi a kedvenc sütinket készíti, amit egyszer süt egy évben. Ne hagyjuk magunkat teletömni, mondjuk nyugodtan, hogy most nagyon jóllaktunk, és esetleg később még megesszük.

Ne szégyelljük magunkat, ha figyelni szeretnénk arra, hogy egészségesen étkezzünk az ünnepek alatt is. Persze nem kell átesni a ló másik oldalára és folyamatosan a „diétánkra" hivatkozva elutasítani a kínált ételeket, ez azonban nem jelenti azt, hogy az általunk megszokott mennyiségeknél muszáj lenne többet ennünk. Sokan megkapják ilyenkor, hogy fogyókúrázni, diétázni nem karácsonykor kell, de jusson eszünkbe, nekünk kell megküzdeni majd a felugró kilókkal, a nehéz gyomorral, a rossz közérzettel és mi fogjuk azt a néhány szabadnapunkat gyomorrontás miatt kekszen és teán tölteni.

Mondjunk egyszerűen nemet, ha semmilyen trükkel sem sikerül eltántorítani a vendéglátóinkat attól, hogy még egy adag töltött káposztát rakjanak a tányérunkra. Legyen az egészségünk fontosabb, mint hogy valaki esetleg megsértődik.

3. Keressünk alternatív elfoglaltságot!

Az ünnepi asztal körüli beszélgetések sokak számára nem a felhőtlen kikapcsolódást jelentik, különösen, ha nem túl kedvelt rokonokkal kell azt végigülni, ilyenkor gyakran evéssel vagy ivással kompenzálunk. Egyszerűbb szabadulni az asztaltól, ha viszünk magunkkal kártyát, társasjátékot, vagy megkérjük a dédit, hogy vegye elő a régi fotóalbumait.

Ahol vannak kisebb gyerekek, ott érdemes bevetni magunkat, menjünk velük játszani, ha már befejezték az evést. A szülők is hálásak lesznek, hogy végre egy étkezést nyugodtan végigülhetnek. Próbáljunk ellenállni a kávé után az asztalra varázsolódott újabb tálca aprósüteménynek, pogácsának, sajtos rúdnak, inkább menjünk mosogatni, egyébként is a konyhában szokott a legjobb hangulat lenni. Ebéd után pedig vegyük rá a mozdítható családtagokat egy sétára, jó esetben hógolyózásra, szánkózásra!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?