A tökéletes húsvéti kalács

Tippek és trükkök kezdőknek és haladóknak, hogy a húsvéti kalács ne okozzon kellemetlen bosszúságot, és tökéletes legyen az ünnepi lakoma!

Érdekes, de nálunk sosem volt kalács húsvétkor az asztalon. Mondjuk nem panaszkodom, mert bőven beértem a füstölt sokával, a tojással meg a házi tormával, így nem is igazán vágytam többre. Sőt, amikor felfedeztem, hogy az édeskés kalács vajjal megkenve és párizsival megpakolva milyen finom kombinációt eredményez, akkor ezt egyfajta perverz ízlésficamnak fogtam fel, mint mondjuk a káposztás tészta cukorral megszórt változatát.

Később persze rájöttem, hogy ezt nem én találtam fel, hiszen a húsvéti kultúrkörben is sonka kerül a kalácsra, onnantól kezdve pedig én is bátran párosítottam össze a kettőt, ha már a párizsiról amúgy is leszoktam.

De hogyan tehetünk foszlós, puha kalácsot az asztalra anélkül, hogy a pékhez mennénk? Nem olyan nehéz feladat ám otthon megsütni, persze – ahogy a legtöbb péksüteménynél vagy desszertnél – itt is megvannak azok a fortélyok, amikre fontos ügyelnünk.

Fonott vajas kalács recept - Kattints!

  • Szobahőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk, a tejnek sem kell forrónak lennie, elég, ha langyos.
  • Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy amennyiben több élesztőt teszünk bele, annál levegősebb lesz a kalács. Ez persze részben igaz, de ha túlzásba esünk az élesztővel, akkor ez az ízén is kiérződik majd. Ugyanez az élesztős íz jelentkezik, ha túlkelesztjük a tésztát, mert bizony ilyet is lehet! Ha az élesztőnk kellően friss volt, akkor nagyjából 30-40 perc pihentetés elég neki.
  • A zsiradékot, ami a kalács esetében legtöbbször a vaj, nem szabad az elején hozzáadni, elég csak a dagasztásnál egyenletesen adagolni.
  • Hiába van bevált receptünk, érdemes minden esetben az előírt folyadéknál kevesebb mennyiséggel összeállítani a tésztát, majd ha azt látjuk, hogy túl kemény, vagy nem áll össze, csak akkor hozzáadni a maradékot. Ennek oka, hogy hiába vásároljuk mindig ugyanazt a márkajelzésű lisztet, a minősége változó lehet.
  • A lisztet szitáljuk át, így több levegő jut majd a tésztába, azaz könnyebb lesz a kész kalács.
  • Én azt javaslom, friss élesztővel dolgozzunk, és ebből is készítsünk "kovászt". Ennek a menetét a receptben részletesen leírtam.

Címlapról ajánljuk

További cikkek