Hiába az árrésstop: nem oldja meg a méregdrágának ígérkező húsvétot

Bár az árrésstop (átmenetileg) hozott némi enyhülést az alapélelmiszerek árát tekintve, sok egyéb termék árát nem tudja mérsékelni. Ilyen a húsvét elmaradhatatlan hozzátartozója: a csokoládé.

A húsvéti csokitojás, csokinyúl és csokicsibe már most a boltok polcain lesik, hogy mikor kerülnek végre kosárba. Nemcsak a kisgyerekesek, de majdnem mindenki vásárol ilyenkor szeretteinek valamilyen húsvéti tematikájú csokoládét, amik sosem tartoztak az olcsó kategóriába, és idén sem fognak. Fogunkat összeszorítva, de minden valószínűséggel ott landol majd a bevásárlókocsiban a csokinyuszi. Lássuk, milyen árakkal találkozhatunk már most, és mi az oka, hogy a csokoládé egyre drágább.

Csokinyúl és kislány
Hiába az árrésstop: nem oldja meg a méregdrágának ígérkező húsvétot

A Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára arról számolt be, hogy elkerülhetetlen a csokoládé árának emelkedése a húsvétra, elsősorban a kereskedői és beszállítói árak emelkedése miatt.

Az alapanyag-drágulástól kezdve mindennek emelkedett az ára, ami az édességek előállításához és szállításához kell.

A csokoládé árát több minden befolyásolja, az egyik ilyen a világpiaci ár, ami az elmúlt évben nagyot kirándult, mire visszatért a 8 ezer dollár/ tonna szintre. Emellett a kakaószüretelő munkások is évről évre hatásosabban érvényesítik jogaikat (amivel nincs is baj), a fair trade szellemében pedig a keresetük is növekszik, ami szintén befolyásolja a kakaóbab árát. A legyártott csokoládé pedig az adott ország gazdasági helyzetének is ki van téve, ugyanis a kakaópor például tavaly februárhoz képest 13,8 százalékkal került többe idén februárhoz képest.

A gyártóknak emelniük kell az árakat

A gyártók ezeket a brutális költségnövekedéseket nem tudják lenyelni, a termékek árait emelniük kell. A végén tehát a fogyasztó fizet meg mindent. Ugyanakkor az állam most nyomás alá helyezte a kereskedőket, akik ezért az emelt átadási árakat nem akarják befogadni. Nemrég az élelmiszeripari beszállítók egy részét is arra kezdték kényszeríteni, hogy ne emeljenek árakat. Már csak az a kérdés, hogy ki tud veszteségesen termelni, vagy kereskedni - mert ez csak egy rövid ideig működhet így, közben pedig a cégek egyre jobban kiszáradnak, és veszítenek a versenyképességükből

– mondta el Intődy Gábor.

Mivel a húsvéti időszak kéz a kézben jár a megnövekedett csokoládé- és édességfogyasztással, ezért szinte biztos, hogy a magyarok többsége idén sem fogja nélkülözni a csokit. Intődy szerint a csokoládé vásárlása kis luxusnak számít, amire a magyar vásárlók a nehezebb időszakban is hajlandóak költeni. Előrejelzése szerint nagy részük az alacsonyabb árkategóriájú, de jobb minőségű termékek mellett teszi le a voksát, például a saját márkás és/vagy kevesebb termék vásárlása mellett dönt.

Forrásunk volt.


Még több friss cikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...