Az Agrárközgazdasági Intézet friss, 2025. május 13-án megjelent baromfipiaci jelentése alapján az év első tizennyolc hetében jelentős árváltozások, termelési és külkereskedelmi trendek mutatkoztak meg Magyarországon és a nemzetközi piacokon is.
- A vágócsirke élősúlyos termelői ára 5,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, elérve a 435,1 Ft/kg-ot,
- a vágópulykáé 3,4%-kal drágult, 617,2 Ft/kg-ra emelkedve.
Ennek hátterében az is állhat, hogy bár a csirke- és pulykahús feldolgozása nőtt, a teljes baromfivágás volumene 5%-kal csökkent.
Feldolgozott csirkehúsárak (2025 első 18 hete)
- Csirkemellfilé: 1 929 Ft/kg (+12,6%)
- Csontos csirkemell: 1 240 Ft/kg (+14,5%)
- Csirkecomb: 923 Ft/kg (+2,4%)
- Csirkemáj szívvel: 746 Ft/kg (−12,5%)
Feldolgozott pulykahúsárak (2025 első 18 hete)
- Pulykamellfilé: 2 696 Ft/kg (+46,8%)
- Alsó pulykacomb: 728 Ft/kg (+30,3%)
- Felső pulykacomb: 1 678 Ft/kg (+27,9%)
A pulykamellfilé ára óriási mértékben, közel 47%-kal emelkedett egy év alatt!
A tojásárak is folyamatosan emelkednek
A ketreces tartásból származó dobozos M+L tojás ára 75,41 Ft/db lett, ami éves szinten 51,4%-os emelkedést jelent. A mélyalmos tojások még ennél is drágábbak, például 82,05 Ft/db áron értékesítettek M+L méretet a csomagolóhelyeken.
Új kormányzati lépések
A kormány május 7-i ülésén úgy döntött, hogy az élelmiszer-árrésstopot újabb termékkörökre is kiterjeszti. Május 19-től 30 háztartási termékcsoport árát maximálják 15 százalékos árréssel, az intézkedés pedig legalább augusztus 31-ig érvényben marad. Sőt, az is elképzelhető, hogy az év végéig meghosszabbítják a korlátozásokat, amennyiben nem csökken 4 százalék alá az élelmiszer-infláció - írja a Világgazdaság.
Olvass még a témában: