Óriásit drágultak ezek a húsok, van, ami 47%-kal emelkedett egy év alatt

Van olyan húsfajta, aminek történelmi csúcsokat dönt az ára.

Az Agrárközgazdasági Intézet friss, 2025. május 13-án megjelent baromfipiaci jelentése alapján az év első tizennyolc hetében jelentős árváltozások, termelési és külkereskedelmi trendek mutatkoztak meg Magyarországon és a nemzetközi piacokon is.

Húsvásárlás élelmiszerboltban
Óriásit drágultak ezek a húsok
  • A vágócsirke élősúlyos termelői ára 5,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, elérve a 435,1 Ft/kg-ot,
  • a vágópulykáé 3,4%-kal drágult, 617,2 Ft/kg-ra emelkedve.

Ennek hátterében az is állhat, hogy bár a csirke- és pulykahús feldolgozása nőtt, a teljes baromfivágás volumene 5%-kal csökkent.

Feldolgozott csirkehúsárak (2025 első 18 hete)

  • Csirkemellfilé: 1 929 Ft/kg (+12,6%)
  • Csontos csirkemell: 1 240 Ft/kg (+14,5%)
  • Csirkecomb: 923 Ft/kg (+2,4%)
  • Csirkemáj szívvel: 746 Ft/kg (−12,5%)

Feldolgozott pulykahúsárak (2025 első 18 hete)

  • Pulykamellfilé: 2 696 Ft/kg (+46,8%)
  • Alsó pulykacomb: 728 Ft/kg (+30,3%)
  • Felső pulykacomb: 1 678 Ft/kg (+27,9%)

A pulykamellfilé ára óriási mértékben, közel 47%-kal emelkedett egy év alatt!

A tojásárak is folyamatosan emelkednek

A ketreces tartásból származó dobozos M+L tojás ára 75,41 Ft/db lett, ami éves szinten 51,4%-os emelkedést jelent. A mélyalmos tojások még ennél is drágábbak, például 82,05 Ft/db áron értékesítettek M+L méretet a csomagolóhelyeken.

Új kormányzati lépések

A kormány május 7-i ülésén úgy döntött, hogy az élelmiszer-árrésstopot újabb termékkörökre is kiterjeszti. Május 19-től 30 háztartási termékcsoport árát maximálják 15 százalékos árréssel, az intézkedés pedig legalább augusztus 31-ig érvényben marad. Sőt, az is elképzelhető, hogy az év végéig meghosszabbítják a korlátozásokat, amennyiben nem csökken 4 százalék alá az élelmiszer-infláció - írja a Világgazdaság.

Forrásunk volt.


Olvass még a témában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek