Megadóztatná a húsfogyasztást az amerikai műhúsgyártó cég alapítója

Érdekes, talán drasztikusnak is mondható ötlettel rukkolt elő a legnagyobb műhúsgyártó cég főnöke: megadóztatná a húsfogyasztást. Ugyan egy hasonló döntés előnyös lehetne a környezetre, a helyzet mégsem ennyire egyszerű.

Ethan Brown, a Beyond Meat nevű műhúsgyártó cég alapítója és vezetője támogatná a húsadó kivetését. Véleménye szerint ezzel jelentősen lehetne csökkenteni az emberek húsfogyasztását, ami több szempontból is előnyös lenne. Egyre nyilvánvalóbb, hogy bolygószinten kevesebb állati eredetű terméket kéne ennünk, azonban a szekértők szerint nem biztos, hogy ezt egy húsadó bevezetésével fogjuk elérni.

Megadóztatná a húsfogyasztást az amerikai műhúsgyártó cég alapítója

Az ár a legjelentősebb faktor

A hús ára globálisan emelkedik, ez a jelenség elsősorban a pandémia okozta nehézségeknek és a növekvő keresletnek is köszönhető. Azonban egyelőre mégis többen választják a hagyományos, állati eredetű fehérjét, mint a Beyond Meat termékeihez hasonló műhúsokat.

A vásárlók nagy része az ár miatt ódzkodik a növényi „húsoktól”, nem akarnak ennyivel többet fizetni a húsmentes termékekért.

Brown szerint a húsadó csökkentené az árrést, ezért többen megengedhetnék maguknak, hogy a rendes hús helyett valamilyen környezetkímélőbb alternatívát tegyenek a kosárba. Mivel azonban a húsárak amúgy is folyamatosan növekednek, ez a cél talán adó nélkül is megvalósulhat.

Generációs különbségek

Szerencsére az összkép alapvetően pozitív: egyre nagyobb az igény a húsmentes táplálkozás iránt. Ezen a téren a legaktívabbak a fiatal generációk, akiket aggodalommal tölt el a bolygó jövője.

A fiatalok nyitottabbak az újdonságok (mint például a műhús) felé, főleg akkor, ha ilyen jellegű döntéseikkel bizonyítottan jót tesznek a Földnek.

Márpedig a műhús esetében nem vitás: előállítása kevésbé terheli a környezetet, mint az állattenyésztés. 99%-kal kevesebb vizet, 93%-kal kevesebb földet és feleannyi energiát használnak fel a készítéséhez, amely folyamat 90%-kal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

Ugyan nem biztos, hogy holnaptól adó sújtja majd a steaket, a húsfogyasztás korlátozása, csökkentése valamilyen formában egészen biztosan szükséges lesz a környezet épsége érdekében.

Nem kell rögtön Teslát vagy más elektromos járművet venni, egy nagyon egyszerű lépéssel is lehet kezdeni, ami pedig a tányérunkon lévő fehérje megváltoztatása

- fűzte hozzá Ethan Brown.


Még több érdekes fejlemény a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek