Hamarosan műanyagból készült ételeket is fogyaszthatunk

Úgy tűnik, hogy megoldást találtak a műanyagszemét megfelelő felhasználására. Nemcsak a bolygó nyer vele, hanem mi is.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem biomérnöke, Ting Lu és az MIT biológusa, Stephen Techtmann megnyerték a 2021-es jövőbemutató tervekkel kapcsolatos díjat múlt hónapban, ugyanis létrehoztak egy olyan technológiát, amellyel ehető fehérjévé alakíthatóak a káros műanyagok – írja a liner.hu.

Az új eljárásnak köszönhetően lényegében élelmiszerekké alakítják a káros hulladékot. Ezek emberi fogyasztásra alkalmasak, így akár az éhezésre is megoldást nyújthat ez az új felfedezés.

Hamarosan műanyagból készült ételeket is fogyaszthatunk

Az egyik professzor elmondása szerint mikrobiális szintetikus biológiára épül a technológia, ami főként génmódosított mikroorganizmusok lebontási folyamatait helyezi előtérbe, hiszen ezek a parányi élőlények képesek a műanyagban található molekulákat fehérjévé alakítani.

A kutatók továbbá egy olyan eljáráson is dolgoznak, amivel a műanyagot üzemanyaggá lehet átalakítani, ezáltal újabb fronton lehetne enyhíteni a világszerte kialakult problémákon.

Egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között képesek erre a technológiára, a kutatók azonban igyekeznek, hogy minél szélesebb körben is képesek legyenek bemutatni a műanyaglebontás procedúráját.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.