Hamarosan műanyagból készült ételeket is fogyaszthatunk

Úgy tűnik, hogy megoldást találtak a műanyagszemét megfelelő felhasználására. Nemcsak a bolygó nyer vele, hanem mi is.

Az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem biomérnöke, Ting Lu és az MIT biológusa, Stephen Techtmann megnyerték a 2021-es jövőbemutató tervekkel kapcsolatos díjat múlt hónapban, ugyanis létrehoztak egy olyan technológiát, amellyel ehető fehérjévé alakíthatóak a káros műanyagok – írja a liner.hu.

Az új eljárásnak köszönhetően lényegében élelmiszerekké alakítják a káros hulladékot. Ezek emberi fogyasztásra alkalmasak, így akár az éhezésre is megoldást nyújthat ez az új felfedezés.

Hamarosan műanyagból készült ételeket is fogyaszthatunk

Az egyik professzor elmondása szerint mikrobiális szintetikus biológiára épül a technológia, ami főként génmódosított mikroorganizmusok lebontási folyamatait helyezi előtérbe, hiszen ezek a parányi élőlények képesek a műanyagban található molekulákat fehérjévé alakítani.

A kutatók továbbá egy olyan eljáráson is dolgoznak, amivel a műanyagot üzemanyaggá lehet átalakítani, ezáltal újabb fronton lehetne enyhíteni a világszerte kialakult problémákon.

Egyelőre csupán laboratóriumi körülmények között képesek erre a technológiára, a kutatók azonban igyekeznek, hogy minél szélesebb körben is képesek legyenek bemutatni a műanyaglebontás procedúráját.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...