Hurrá, nyaralunk! Mi kerüljön a gyermekek egészségügyi dobozába?

Alig bírjuk fejben tartani a sok pakolni valót nyaralás előtt - ruhák, könyvek, játékok, cipők és még sorolhatnánk. Mindenesetre a gyógyszerekről se felejtkezzünk meg!

Nyaralás előtt ezer gondolat cikázik a fejünkben: mi kerüljön a bőröndbe, mikor induljunk útnak, milyen ételt csomagoljunk, hogy találjuk meg a szállást és még sorolhatnánk. Pakolás közben, különösen külföldi utazás esetén mindenképpen szánjunk figyelmet a megfelelő gyógyszerek, kötszerek csomagolására - különösen, ha kisgyerekkel utazunk.

Dr. Vojnisek Zsuzsanna, a Rózsakert Medical Center gyermekgasztroenterológus és gyermekgyógyász szakorvosa segítségével most azt vesszük sorra, hogy melyek azok a gyógyszerek és eszközök, amiket gyermekünk számára érdemes magunkkal vinnünk a nyaralásra.

dr. Vojnisek Zsuzsa gyermekgasztroenterológus, gyermekgyógyász szakorvos

Mi legyen gyermekünk "egészségügyi dobozában"?

  • Javasolt többféle lázcsillapítót is bekészítenünk, ibuprofen- és paracetamoltartamú készítményt egyaránt. Magas láz esetén ezeket váltva tudjuk adagolni: ugyanazt a hatóanyagot 6 óránként alkalmazzuk, de ha a köztes időben magas a gyermek láza, a másik hatóanyagút javasolt adni. Bár a lázcsillapítás minden esetben nagyon fontos, kánikula, nagy meleg esetén különösen ügyeljünk rá, úgy, mint a bő folyadékbevitelre is.

Tipp

Érdemes olyan készítményt választani, amely láz- és egyben fájdalomcsillapító hatású is

  • Csípések kezelésére készüljünk antihisztamin hatóanyagú készítményekkel: akár lokálisan alkalmazva, akár szájon át (cseppek formájában) bevehető változattal. A krém/gél a csípés okozta viszketést és bőrirritációt a szervezetben az allergiás reakciók során felszabaduló hisztamin hatásának gátlásával szünteti meg. A bőrbe történő felszívódását követően gyorsan, akár néhány perc alatt hat.
  • Készítsünk be fertőtlenítőt is! Kisebb horzsolás, vágás, égés, sérülés esetén az elfertőződés megelőzése érdekében érdemes minél hamarabb fertőtlenítőt használni, oldat, vagy akár spray formában. A jód hatóanyagú fertőtlenítők kíméletesen fejtik ki hatásukat, nem csípnek, valamint elpusztítják a baktériumokat is.
Készítsünk be fertőtlenítőt is!
  • Mindenképpen legyen nálunk ragtapasz, több méretben is, lázmérő, valamint magas faktorszámú fényvédő krém is.
  • Gondozott, krónikus betegség esetén a saját gyógyszerekről is kell gondoskodni: mindig ügyeljünk a megfelelő adagra, mert sajnos gyakran előfordul, hogy kevesebbet csomagolnak belőle, mint amennyire a nyaralás ideje alatt szükség lehet (2 heti adag helyett 1 heti). Krónikus beteg gyermek esetén a betegségéről próbáljunk meg a célország nyelvén (de legalábbis angol nyelven) egy kis jegyzetet készíteni (betegség neve akár latinul is, az allergia, intolerancia neve stb.), ha esetleg orvosi segítségre lenne szükségünk.
  • Amennyiben olyan területre utazunk gyermekünkkel, ahol gyakoriak a hasmenést, hányást okozó betegségek, fertőzések, készítsünk be a csomagba hányingert csökkentő kúpot vagy tablettát. Hasmenés kezelésére pedig érdemes vízben, gyümölcslében feloldható port alkalmazni, a hasmenés gyakoriságától függően adagolva, maximum 3 tasakot naponta, kisbabák esetében naponta háromszor fél tasak port feloldva. A készítmények alkalmazásával egy időben probiotikum fogyasztása is javasolt.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

5+1 tipp, hogy könnyebben viselje gyermekünk a hőséget

  • Kisbabák számára, a fenti gyógyszer- és eszközcsomagon kívül, amennyiben már hozzátápláltak, készüljünk tápszerekkel, tejpépekhez szükséges porokkal, bébiételekkel. Fontos, hogy olyat vigyünk magunkkal, amit biztosan megeszik a baba.
  • Ha a gyermek cumisüveget használ, gondoljunk az eszköz fertőtlenítéséhez szükséges eszközre is. Jó, ha bekészítünk orrszívót valamint tengervizes orrspray-t is.
  • Külföldi utazás esetén mindig legyen a családnak egészség-, balesetbiztosítása és/vagy Európai Egészségbiztosítási Kártyája (OEP-nél igényelhető).

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek