5+1 kajálda, ahol a legjobb humorú vendéglátósok dolgoznak

Mit mondjon magáról egy pékség, kávézó, étterem? „Megújult az étlapunk”? „Zárjátok csodálatos desszerttel a vacsorát”? Nehéz újat mondani, nehéz nem közhelyesnek lenni. Van néhány erős versenyző azonban a mezőnyben, akik lazára eresztik, és nem süt minden posztjukból a nagy megmondás igyekezete. Egyszerűen csak bedobnak egy rímet vagy valami szürreálisat, amit nem szimplán továbbgörgetünk, hanem jót is derülünk rajta. 5 hely következik, akiket nemcsak enni szeretünk, hanem látni-olvasni is.

Letargia ellen receptre: Wömbat 

Mit is várhatunk egy olyan vendéglátóhelytől, aminek a profilképe a kőkeményen feszítő Conor McGregor a hasán Wömbat-tetkóval... Sejthető, hogy nem a párizsi grand cafék hangulata vár a Wömbatban, ami bár kávézó, az újhullámos vonalon teljesedik ki, akár csak a szendvicseik. A bagelköltemények Stohl buciban érkeznek, a legváratlanabb popkulturális hősök kíséretében Cicciolinától Rambón át a királyig (aki természetesen Zámbó Jimmy). A Wömbatnak mindezzel együtt nem érdemtelenül 4,8 pont az értékelése Google-ön és 9,6 a Wolton. Ultra jó, amit csinálnak – minden fronton. Érdemes tudni azt is, hogy a Wömbat közeli rokona a Lemmïng Óbudán.

Wömbat 

Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 37.

Szóviccbűnözés, rigmusok, dolce vita à la Robinson 

„Akkora kívánságaink vannak, hogy az aranyhal inkább azt kérte, hogy süssük meg” – nem sok étteremről tudunk, amely ezzel a felütéssel ajánlaná vendégeinek a sült halat. A Robinsonban nemcsak az ételek és a panoráma felejthetetlen, hanem az elegáns éttermek mezőnyében ritkán alkalmazott, ugyancsak viccesre fogott közlendők is. Rögtönzött versek és a szóviccbűnözés minősített esetei is beleférnek a stílusukba, miközben a Robinson a budapesti éttermi élet állócsillaga. Érdemes követni őket, csupa életigenlés, ínyencség, pozitív szemlélet, egyszóval egy életérzés, amit közvetítenek.

Robinson / via

Robinson Étterem

Budapest XIV. kerület, a Városligeti-tó partján

Pogácsa Tours és kíméletlen szóviccek: Megszegett Ígéret

Mégis kinek jutna eszébe így népszerűsíteni egy vega burgert? „Az oximoron (a görög ὀξύς oxusz „figyelmes, elmés” és μωρός mórosz „tompa, buta, ostoba” szavakból) retorikai-stilisztikai gondolatalakzat, amely egymást kizáró, egymásnak ellentmondó fogalmakat foglal szoros gondolati egységbe.” Nos, le a kalappal a Megszegett Ígéret pékség közösségimédia-tollnokának teljesen elvont, olykor elborult poénjai előtt. Valójában zseniális, hogy mernek ennyire szabadok lenni: miért is kellene ragaszkodni a klisékhez? A Pogácsa Tours egy külön szekciójuk: a pékség – egyébként szuperfinom – pogácsái bukkannak fel a világ távoli pontjain.

Megszegett Ígéret Pékműhely / via

Megszegett Ígéret Pékműhely

Budapest XI. kerület, Fehérvári út 46.

Han Solo a főzelékezőben – Hokedli, az önazonos

„Be kell valljam, sosem értettem, miért bántják a »mammertankokat«, szerintem tök hasznosak (cipekedjen a fene), meg vannak most már nagyon csecsék is!” – A Hokedli főzelékbár pont olyan vidáman és kedvesen szól hozzánk, mint amilyen a hely maga is. Egy kis ebédelőhely a Nagymező utcában, ahol a külföldieknek el lehet mesélni, hogy mit is jelent a Hokedli, továbbá a pottage bar, ami nem, nem sűrű levest jelent, hanem jóféle főzelékeket.

Hokedli / via

Hokedli

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 10.

Borhumor közhelyek nélkül: Pláne Badacsony

„Szerintünk ez egy olyan budai zöld lesz, ami berúgja a kocsma lengőajtaját, ököllel az asztalra csap, a kártyázó asztaltársaságok szemlesütve halkulnak el, és körötte mérhetetlen csend van.” – Jó olvasni, nem igaz? Nomen est omen, a Pláne Badacsony borterasznak már a neve is szellemes, hát még a működtetői. Az '50-es évek végén épített, egyszerre modern, mégis nádtetős ház a „Flintstones-ablakokkal” pont olyannyira különutas, mint a borbár maga. Új utak, felfedeznivaló kincsek, underground balatoni borkultúra, ezt tudja a Pláne, akik abban sem közhelyesek, amit mesélnek magukról.

Pláne Badacsony / via

Pláne Badacsony borterasz

Badacsonytomaj, Park u. 18.

+1.: Gyere, büdös paraszt: Parasztétterem Párkányban

Esztergom és a Duna Szlovákia felőli oldalára, Párkányba kell menni a legdöbbenetesebb élményért. Ők nem állnak meg a viccelődő kiírásoknál, élesben és személyesen nemcsak ugratnak, hanem sértegetnek. Bizony, a Stredoveká sedliacka reštaurácia, avagy Középkori Parasztétterem sajátossága az irtózatos adagok mellett az irtózatos stílus is. Akár így zajlott a vendéglátás a középkorban, akár nem, a párkányi étteremben a középkori díszletek között egy kis görbe tükröt mutatnak az unott vagy egyenesen pokróc stílusú felszolgálóknak is. Ha kiérkezik a hatalmas húsostál, a középkort idéző öltözékben sürgő-forgó pincér csak ennyit mond: „Na, tömjétek a pofátokat!” Megsértődni felesleges, ez maga a hely a bája és vonzereje!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Wömbat Bagel

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.