Hol együnk a nyáron?

Beköszöntött a fesztiválszezon, szinte minden hétvégére jut valamilyen izgalmas program. Most azokat a legígéretesebb nyári gasztronómiai fesztiválokat szedtük össze, amit nem érdemes kihagyni!

8. Budapesti Pálinkafesztivál, Budapest – május 16–19.

Folytatódik a Budapesti Pálinkafesztivál népszerű tematikus sorozata és a hagyományt öregbítve, a szilva és a barack után 2013 a meggy éve lesz. A fesztiválon a hamisítatlan magyar gyümölcsből készült pálinkák és a meggyes ételkülönlegességek kapnak kiemelt szerepet. A csonthéjas gyümölcs igazi hungarikumnak számít, amelynek jó néhány változatát csak Magyarországon nemesítették, így a fürtöst és a cigánymeggyet. A fajtákból készült egyedi párlatokat május 16. és 19. között kóstolhatják meg a látogatók. Ismét a belvárosban, az Erzsébet téren nyitja meg kapuit a tavaszi, gasztronómiai rendezvény, közel négyszáz párlattal, huszonöt kiállítóval és az Év pálinkájával. Az elmúlt évek nagy kedvencét, Magyarország pálinkafőzőinek közös blendjét először a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhatja meg a közönség.

Gourmet Fesztivál 2013, Budapest – május 31.– június 2.

Idén ismét megrendezik a két éve megújult Gourmet Fesztivált. A lassan egy évtizede fejlődésnek indult, és ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájának számító esemény a Millenáris parkban lesz, ahol a szervező Sziget Kft. ismét egy időben és egy helyen vonultatja fel a legjobb hazai éttermeket, borászatokat és kézműves élelmiszertermékeket. A páratlan étel- és italkínálaton túl, a korábbiakhoz hasonlóan, színvonalas gasztro- és zenei programok is várják majd az érdeklődőket.

IV. Belga Sörfesztivál, Budapest május 31. június 2.

Több mint 100-féle üveges és közel 35-féle csapolt belga sör kóstolható, immáron harmadik alkalommal a Belga Sörfesztiválon. A néha könnyed, időnként azonban erős gyümölcssöröktől kezdve az apátsági és trappista sörökön át egészen a borok erejével vetekedő erős félbarna és barna sörökig számos sörfajta jeles képviselőit kóstolhatják meg június elején a sörrajongók.

A sörfesztivál 3 napja alatt több, a sörrajongók körében palackozott formában már jól ismert márka megkóstolható csapolt formában is, így mindenki kiválaszthatja idei kedvencét. Az érdeklődők péntek délutántól vasárnap estig (nyitva tartás: péntek: 17:0022:00, szombat: 11:0022:00, vasárnap: 11:0020:00) válogathatnak a belga sörkülönlegességből, valamint a Belgiumból és a szomszédos Hollandiából, illetve Franciaországból érkező exkluzív sajtokból, sonkákból. Belgium nevével szinte összeforrt a csokoládé, amelyből szintén lesz egy kis ízelítő.

A fesztiválra látogatók a mindhárom napra érvényes, 2500 forintos Sörkedvelő vagy a 3500 forintos Sörrajongó belépőjegy árát teljes egészében „lefogyaszthatják", illetve igény esetén további zsetonokat és érdekes, márkázott relikviákat is vásárolhatnak.

IV. Balatoni Folklór Napok Pörköltfőző Verseny, Révfülöp június 78.

Péntek délutántól vasárnapig sok érdekes és értékes kulturális és folklór bemutatót, produkciót láthatnak az érdeklődők Révfülöpön. Megkóstolhatók a különleges és hagyományos ízvilággal készült pörköltek és a versenyző csapatok főztjei. Marhalábszár-, vaddisznó-, birka-, nyúl-, csülök-, köröm-, zöldség-, tojás-, vörösboros szarvaspörkölt mindezekkel várják az oda látogatókat.

Nyári Etyeki Piknik, Etyek június 89.

2013-ban egy új rendezvénysorozat indul az etyeki fesztiválok helyett, amely megőrzi az etyeki fesztiválok értékeit, azonban családiasabb hangulatban, megújult tematikával várja a vendégeit Újhegyen és a Szépvölgyben.

A rendezvény keretein belül felvonultatják hazánk gasztronómiai kultúrájának színe-javát. Szeretnék megmutatni a látogatóknak a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit, művészeink, zenészeink tehetségét.

Az Etyeki Piknik nevű programsorozatot tehát a Pincefesztivál és a Kezes-lábos továbbfejlesztésének szánják, 2013-tól rendszeresen, évszakonként kívánják megvalósítani, mindig az adott naptári időszak jellegzetességeihez igazodva.

A következő Etyeki Pikniket június 89-én rendezik meg, akkor a lecsó és a rozé lesz a középpontban.

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, Békéscsaba június 1316.

Ismert nagy sörgyárak mellett a házi, kézműves sörfőzdék kínálatával, és közel 50-féle cseh sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók. Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján, a hagyományokhoz híven, a sört egyliteres korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei.

A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint gasztronómiai különlegességek bevezetése. A közönséget naponta élő koncertek szórakoztatják. Szombaton a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a csülökpörkölt-főző versenyen és a szabad tűzön készült csülkös ételek főzőversenyén megmutathatják, ki hogyan bánik a fakanállal.

15. Eperfesztivál, Tahitótfalu június 1416.

Idén 15. alkalommal rendezik meg Tahitótfaluban a hagyományos Eperfesztivált. A szokásos, színes zenei programok mellett a helyi civil szervezetek gondoskodnak a rendezvény korábbi változatos eseményeinek sportprogramok, Eperart, lekvárfőzés, szüreti felvonulás lebonyolításáról. Mindezek mellett, természetesen az epres finomságoké lesz a főszerep!

IV. Rétes és Lakodalmas Napok, Révfülöp június 2829.

A rétes nyújtása, készítése közben vidám, lakodalmas, mulatós dallamok, néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok. Péntek délután 16 órától „Nyújtják, mint a rétest” címmel egy igazi, falusi rétesnyújtással kezdődik a rendezvény, majd szombaton elleshető a lakodalmas ételek készítése és természetesen délelőtt a réteskészítés fortélyaiba is betekinthetnek a rendezvényre látogatók.

Igazi falusi lagzit ígérnek a szervezők: a lakodalmas menettel a fiús háztól a lányos házig, ahol a menyasszonyt a lakodalmi ceremóniamester kéri ki. A vőfély a rendezvény folyamán feleleveníti a régi lakodalmi hagyományokat: seprűtánc, menyasszony cipőjének ellopása, kásapénz, gyertyafény keringő, menyecsketánc, új asszony elrablása. A menyecsketánc után természetesen folytatódik a hajnalig tartó mulatság, ahol mindenki kedvére rophatja a táncot kifulladásig.

IX. Tiszai Halnapok, Bogács július 2728.

Bográcsban főzött halászlével és ínycsiklandozó halételekkel csábítják a vendégeket Bogácsra július utolsó hétvégéjén. Két napig főzik a legigazibb, leghagyományosabb halászleveket Bogácson. A bükki kis falu zsúfolásig teli nyári programfüzetében talán ez az egyik legkiemelkedőbb esemény, hiszen nem mindennapi dolog egy 1500 literes bográcsban évről évre megfőzni a legnagyobb adag halászlevet. Valódi gasztronómiai banzáj, ahol a reflektorfényben kizárólag a halételek tündökölnek.

Hortobágyi Hídi vásár, Hortobágy augusztus 1720.

Országos hírű kirakodó és népművészeti vásárt rendeznek a hortobágyi Kilenclyukú hídnál minden évben államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepén, augusztus 20-án. A több mint egy évszázadra visszatekintő vásárt hagyományosan színes folklór és gasztronómiai programok egészítik ki.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.