Hogyan kerül a buborék a palackba?

Játssz a Törley-vel, és nyerd meg a 18 palack ajándékpezsgő egyikét! Olvasd végig cikkünket, utána gyerekjáték lesz a helyes válasz megjelölése.

Törley Játék indul most!

Szeretnél egy pezsgős vacsorát, ahová az italt mi szállítjuk? Nincs más dolgod, mint figyelmesen végigolvasni cikkünket, így már egyszerű lesz, hogy helyesen válaszolj az írásunk végén feltett kérdésünkre. Válaszod küldd el hozzánk 2015. október 26. és 2015. november 25. között, és Tiéd lehet a 18 ajándékpalack Törley Orfeum Rosé Sec egyike!

A sokak által kedvelt pezsgő készítése egy igazán érdekes, de sok elemében rejtélyes folyamat, amelynek ismerete különleges esszenciával fűszerezheti meg a fogyasztás pillanatait. A szinte változatlan formában továbbélő évszázados hagyományok biztosítják, hogy a borgyöngyöző buborékkal megáldott italként szülessen újra.

Méthode traditionnelle

Kezdjük az ismerkedést a tradicionális eljárással, azaz a hagyományos, champagne metódussal (méthode traditionnelle), ahol a pezsgőt ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik, amelyben a fogyasztók asztalára kerül. A kiváló minőségű alapbor technológiailag érett szőlőből készül, magas a savtartalma, és viszonylag kevés alkoholt tartalmaz, valamint nem túl fajtajelleges. Mindez azért szükséges, hogy a pezsgővé válás során a finom illataromákat és zamatos ízvilágot hűen megőrizhesse. Fontos alkotóelem a tirázslikőr, valamint a speciális élesztő, amelynek az erjedés során bírnia kell a hideget, az alkoholt, az egyre növekvő nyomást, és jól kell ülepednie. Ez a 3 összetevő alkotja azt a töltőbort, amelynek literje 24 gramm cukrot tartalmaz. A több hónapos erjedés, majd több éves érlelés után az elhalt élesztő (seprő) szakszerű eltávolítását (degorzsálás) követi a végleges cukortartalom beállítása (dozázs). Végül az egyenként 4-5,5 bar nyomással rendelkező palackok a polcokra kerülnek. Ezzel az eljárással készül a csúcsminőséget képviselő Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Chardonnay Brut és a François pezsgők is.

Méthode transvasée

A méthode transvasée néven ismert eljárás átmenetet képez a hagyományos és a tartályos módszer között. A pezsgőt másfél literes ún. magnum palackokban erjesztik, majd az érlelési folyamat lezárultával áttöltik egy nyomásbiztos, hűthető tartályba. Ezt követően elvégzik a fajtának megfelelő cukortartalom beállítását és szűrővel eltávolítják az erjedéskor az italban keletkezett seprőt. Az újbóli palackozással abba a palackba töltik a pezsgőt, amelyben kereskedelmi forgalomba kerül. Az eljárásnak köszönhetően érlelt, élesztős illat- és ízjegyek figyelhetőek meg a kóstolás folyamán.

A Hungaria pezsgők, valamint a Törley Casino Sec, a Törley Réservé Demi Sec, a Törley Orfeum Rosé Sec és a Törley Tokaji Doux termékek készülnek ezzel az eljárással.

Méthode charmat

A harmadik és egyben leggyakrabban alkalmazott módszer a méthode charmat, amikor az alapbort a tirázslikőr és az élesztő hozzáadása után fémtartályban erjesztik. A kierjedt pezsgőt több hónapig érlelik, beállítják a megfelelő cukortartalmat, majd szűréssel seprőtelenítik. A rövidebb érlelésnek köszönhetően üde, friss és gyümölcsös ízélményben lehet részünk. Így készülnek a legnépszerűbb Törley termékek: a Charmant Doux, Gála, Talisman és a Muscateller. A Törley Fortuna speciálisan nem borból, hanem mustból erjed.

A szintén egyre népszerűbb gyöngyöző- és habzóborok technológiai értelemben teljesen másképp készülnek, hiszen ezekbe a termékekbe a szén-dioxid többnyire nem az erjedés során, hanem mesterséges úton kerül.

A játékhoz segítséget és Törley termékekről további információt itt találsz!

A játék időtartama: 2015. október 26. - 2015. november 25.

Válaszok beküldési határideje: 2015. november 25., 24:00

Sorsolás időpontja: 2015. november 26., 12:00

A játékban résztvevők elfogadják a Játékszabályzatot és a Nosalty Felhasználói feltételeit.

Címlapról ajánljuk

További cikkek