Hogy állsz a lengyel konyhával? Megmutatjuk az ország legizgalmasabb ételeit!

Milyen az igazi lengyel konyha? Milyen ízekkel, ismerős ételekkel találkozhatsz, ha Lengyelországba mész? Mutatjuk! 

Pierogi

A pierogi az egyik legnépszerűbb és legismertebb lengyel étel, bizonyos tésztaféle, amit sósan és édesen is elkészítenek. Általában hússal, savanyú káposztával, túróval vagy szezonális gyümölcsökkel töltik meg.

Rosół

Ez a magyar húsleves lengyel megfelelője. Forrón, sok tésztával és zöldséggel tálalják! Kihagyhatatlan!

Gołąbki

A savanyítatlan káposztalevélbe csomagolt rizses darált húst paradicsomszósszal tálalják a lengyel töltött káposztát.

Łazanki

A házi tésztát párolt káposztával, sertéshússal és más olyan zöldségekkel tálalják, mint a hagyma és a sárgarépa.

Kotlet schabowy

Az egyik legrégebbi lengyel étel, a receptje a 19. századból származik. Ebben is felfedezhető hasonlóság a magyar rántott húshoz vagy a bécsi szelethez. Lengyelországban általában vajas burgonyával tálalják.

Bigos

Hasonló a székelykáposztához, amit paradicsommal, hagymával és hússal készítenek.

Zurek

A zurek a lengyelek legkedveltebb gyógymódja a másnaposságra. Ez nem más, mint egy rozsliszttel savanyított leves, melyben húsok, fehér kolbász és főtt tojás van.

Gulasz (Goulash)

Igen, a lengyel konyha terítékén is megtalálható a gulyásleves, aminek alapja a pörkölt, burgonyával és zöldséggel tálalják, és természetesen kerül bele paprika is!

via

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?